Kıbrıs

Meclis Genel Kurul toplantısı tamamlandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı tamamlandı.

Bir sonraki birleşim yasama ve denetim görevini yerine getirmek üzere 13 Mayıs Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

Genel kurulda bugün gündemdeki yasa tasarıları ele alındı, milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer verildi.

-Barçın

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, “Devletin gelirleri harcamaları ve sosyal güvenlik sistemi” konusunda güncel konuşma yaptı. Barçın, sosyal güvenlik ile ilgili Meclise getirilen yasa tasarısını “dağ fare doğurdu” diye niteledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na kendisini dinlediği için teşekkür eden Barçın, yasa tasarısına karşı görüşlerini dile getirdi, emekli çıkacak borçlu kişilere toplu yatırım yapma şansı veren bu yasa tasarısının anlam ifade etmeyeceğini kaydetti.

Barçın, yasa tasarısı ile emekli çıkma şansı verilen kişilerin yatırması gereken paranın yüksekliğine işaret ederek, bunun yapılacak yeni düzenleme ile yeniden değerlendirilmesini, kişilere destek verilmesini önerdi.

Sosyal yardım alanlara da hayat pahalılığı veya artış yapılması gerektiğini ifade eden Barçın, asgari ücrete de gereken hayat pahalılığının yansıtılacağına inanç belirtti. Uzman askerlerin baremleri ile ilgili de gereken adımların atılmasını isteyen Barçın, adaletsizliğin düzeltilmesi için destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Barçın, konuşmasının sonunda Türkiye’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını, 52. ölüm yıl dönümünde andı.

-Gardiyanoğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısın’da ortaya konan açılımları anlatarak, yatırımlar üzerinden yapılan çalışmaların, gerçek maaş üzerinden değil asgari ücret üzerinden yapılması nedeniyle ileride sıkıntı yaşamaması adına olduğunu söyledi.

Gardiyanoğlu, genç yıllarda bu yatırımların önemsenmediğini ancak emekliliğe doğru bunun değerinin anlaşıldığını ifade ederek, yasa ile geriye dönük emekli hakkı tanınacak kişilerin bu şansı kullanmasını temenni etti.

Sosyal yardım alanlara yüzde 23 artış için Bakanlar Kuruluna bilgi gönderdiğini, asgari ücret masasının da toplanacağını ifade eden Gardiyanoğlu, Sosyal Sigortalar ile ilgili de gerekli adımların atılmasının önem taşıdığını, şirketlerin yapılandırmalarının sürdüğünü, denetlemelerin yapıldığını, bu denetlemelerin 1 Mayıs’ta da sürdüğünü söyledi.

-Birinci

CTP Girne Milletvekili Ceyhun Birinci de, “Sağlık sektöründe devam eden ciddi sorunlar ve ülkede yarattığınız yağma düzeni” konulu konuşmasında, sağlık hizmetlerinde yaşanan doktor ve ilaç sıkıntıları ile vatandaşların hizmet alamamasına ve sağlık personelinin yaşadığı sıkıntılara değindi.

Yeni hastane yapılmadığını, mevcutların iyileştirilmediğini ifade eden Birinci, Girne’de biteceği söz verilen yeni hastane ile ilgili de planlamaların yapılmadığını söyledi.

Birinci, planlama için nüfusun bilinmesi gerektiğini, çünkü ülkede hızlı bir nüfus artışı olduğunu ifade ederek, hastanelere başvuru yapan kişi sayılarının, altyapının yetersizliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

112 acil servisin çok zor şartlarda çalıştığını, acilen desteklenmesi gerektiğini ifade eden Birinci, mevcut altyapı ile sağlık sisteminin düzelmeyeceğini, daha kötüye gideceğini kaydetti, vatandaşlara iyi bir sağlık hizmeti verilebilmesi için sağlığa gereken önemin gösterilmesini, tıkanan sistemin geliştirilmesini istedi.

Sağlıkta tasarruf olmayacağını, hastaların mağdur edilemeyeceğini ifade eden Birinci, Bakanlığın altyapının düzeltilmesi ve hastaların mağdur edilmemesi adına gereken adımların atılmasını, geliştirilmesini istedi. Sağlık komitelerinin de çalıştırılması gerektiğini ifade eden Birinci, iki toplumlu bir hastanenin ara bölgede kurulmasının da barışa katkı yapacağına inanç belirtti.

Birinci, ülkede çok ciddi bir ekonomik kriz olduğunu ve alım gücünün düştüğünü ifade ederek, anketlerde ortaya çıkan hükümete güvensizliğin önemine işaret etti. Ülkede her alanda sıkıntı olduğunu belirten Birinci, “ülkede yağma, rüşvet, yolsuzluk, torpil, kara para aklama gibi bir çok sıkıntı olduğunu, uyuşturucu kullanımının arttığını, trafik kazalarının önüne geçilemediğini, üreticinin her sektörün sıkıntıya düşürüldüğünü, şirketlere vergi affı getirildiğini, devlet kurumlarının itibarsızlaştırıldığını ve bir çok sıkıntı olduğunu” kaydetti.

Gardiyanoğlu da yeniden söz alarak, milletvekili olarak yolsuzluk ile ilgili Meclis kürsüsünden konuşma yaptığını, bunu engelleme görevinin milletvekillerinde olduğunu söyledi. Gardiyanoğlu, siyasetçilere karşı bu algının olduğunu ancak örneğin kendilerinin “sahte diploma” üzerine gittiklerini ifade ederek, suçu kurumların değil kişilerin işlediğini, bu yüzden toplumda olan bu algının kırılması için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Sosyal Sigortalar ve sahte diploma ile ilgili yürütülen soruşturmaların sorumluluk içinde yürütüldüğünü ifade eden Gardiyanoğlu, süreci hep birlikte yürütmelerinin önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından sorular kısmına geçildi. Genel kurul çalışmaları bu kısmın ardından tamamlandı.

TAK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu