Dünya

İsrail silahlarını nereden alıyor?


Tel Aviv yönetimi, silah ithalatını önemli ölçüde arttırdı. Bu ithalatın yüzde 69’unu Amerika Birleşik Devletlerinden, yüzde 30’unu Almanya’dan aldığı silahlar oluşturuyor.


İsrail silah pazarında payları küçük de olsa İtalya, İngiltere, Fransa ve Avusturya da Tel Aviv’e silah satıyor.


En büyük mühimmat destekçisi ABD


Beyaz Saray, İsrail’e yılda yaklaşık 3 milyar 300 milyon ile 3 milyar 800 milyon dolar değerinde askeri yardım sağlıyor. İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başlamasıyla Washington yönetimi İsrail’e tonlarca güdümlü bomba ve füze teslim etti. Ancak Tel Aviv yönetiminin 2023 yılında aldığı silah sayısı neredeyse 2022 aldığı silah sayısına eşit görünüyor.


Bu duruma Amerikan medyası şüpheci bakıyor. Sık sık Biden yönetiminin İsrail’e sessizce yüzlerce silah yaptığı iddiaları gündeme geliyor. Satışların Kongre’ye resmi olarak bildirilmesini gerektiren parasal miktarın altında tasarlandığı düşünülüyor. Sessizce satışı yapıldığı iddia edilen silahların arasında özellikle hassas güdümlü bombalar dikkat çekiyor.


Amerika Birleşik Devletleri sadece askeri değil mali destek de sağlıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’nin en çok mali destek verdiği ülke, İsrail. 2023 yılına kadar Tel Aviv yönetimi, Washington yönetiminden toplam 158 milyar dolar destek aldı.


En son Amerikan Başkanı Joe Biden 95 milyar dolarlık savunma destek ödeneğini içeren yasayı imzaladı. Yasa, İsrail’e 26 milyar 400 milyon dolarlık destek paketini içeriyor. Böylece, İsrail’in hava savunma sistemlerine ek envanter ve askeri malzeme alabilecek.


Biden’dan uyarı gibi sözler


Beyaz Saray, önce İsrail’e silah sevkiyatını durdurdu. Ardından ABD Başkanı Biden, İsrail’in Refah’a girmesi durumunda silah tedarik etmeyeceklerini açıkladı. İlk kez bir Amerikan başkanı, İsrail’e silah göndermeyi durdurabileceklerini söyledi.


İsrail’de yapılan açıklamalar hoşnutsuzluk yaratırken Amerikan medyasında askıya alınan silahların detayı verildi. İsmi açıklanmaya kaynağın aktardığına göre; 1,800 adet 907 kiloluk ve 1,700 adet 500 kiloluk bombadan oluşan sevkiyat askıya alındı.


Silah tedarik eden ikinci ülke: Almanya


Almanya, 2023’te İsrail’e 327 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdi. Böylece, yapılan silah satışı 2022’ye göre 10 katına çıkmıştı. 2024 yılına gelindiğinde ise Berlin hükümeti, 32 bin 449 avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdi.


İsrail’e satılan silahların büyük bir kısmı 7 Ekim Gazze’ye saldırılarının başlamasından ardından onaylandı. Alman Medyasının haberine göre bir grup avukat başvuru yaptı. Berlin İdare Mahkemesi, Alman hükümetinden İsrail’e silah sevkiyatının uluslararası hukuk ihlal edilmeden hangi kriterlere göre gerçekleştirildiğini açıklamasını talep etti. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu