Dünya

İsrail: Refah'a saldırı Mısır'la 1979'da yapılan barış anlaşmasını ihlal etmiyor


Gendelman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafının ele geçirilmesi ardından bölgeye yapılan saldırıların “Hamas ortadan kaldırılıncaya ve esirler serbest bırakılıncaya kadar” devam edeceğini belirtti.


İsrail’in, Mısır sınırına yakın bir bölgede saldırılar konusunda hassasiyetin farkında olduğunu öne süren Gendelman, “Bu operasyonun iki ülke arasındaki barış anlaşmasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini vurguluyoruz” iddiasında bulundu.


İsrail ordusu, yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah bölgesine dün kara saldırısı başlatarak Gazze’nin Mısır’a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.


Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, İsrail askeri araçlarının bölgeye ulaşması ile eşzamanlı olarak Refah Sınır Kapısı’nda insani yardım geçişlerinin tamamen durdurulduğunu söylemişti.


Refah’ın doğusundaki kara saldırıları devam ederken İsrail ordusu sık sık bölgeye hava saldırıları düzenliyor.


Mısır, İsrail’in Refah Sınır Kapısının Filistin tarafını ele geçirmesi ve bölgedeki saldırılarını “en güçlü” biçimde kınadığını duyurmuştu.


1978’de Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşmasının ardından 26 Mart 1979’da Washington’da iki ülke arasında barış anlaşması imzalanmıştı.


Anlaşmanın en öne çıkan hükümleri arasında savaş halinin durdurulması, ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrailli asker ve sivillerin Sina Yarımadası’ndan tamamen çekilmesi ve bölgenin silahsızlandırılması yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu