Kıbrıs

1 Mayıs ara bölgede “Barış ve Sosyal Adalet İçin Emekçiler Omuz Omuza” adlı ortak etkinlikle kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle, adanın her iki tarafından bazı sendika ve örgütlerin katılımıyla Lefkoşa’da ara bölgede  “Barış ve Sosyal Adalet İçin Emekçiler Omuz Omuza” sloganıyla ortak bir etkinlik yapıldı.

Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu’na üye Güney’den PEO ve Kuzey’den DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN tarafından organize edilen ve iki taraftan bazı sivil toplum örgütleri tarafından desteklenen ortak 1 Mayıs eyleminde, “barış ve sosyal adalet için dayanışma ve ortak mücadele”  mesajı verildi, ayrıca Filistin halkıyla dayanışma mesajı da gönderildi.

Ara bölgedeki ortak eyleme kuzeyden katılacaklar, saat 09.30’da Kuğulu Park’ta toplanıp, ellerinde pankartlar ve bayraklarla, Çetinkaya (Taksim) Sahası’na doğru (Dayanışma Evi karşısına) yürüyüp Ledra Palace’dan geçerek,  eş zamanlı olarak güneyden yürüyüş gerçekleştirerek toplanma alanına gelen Kıbrıslı Rum katılımcılarla buluştular.

Kuğulu Park’tan ara bölgedeki eylem alanına yürüyüş esnasında, “Emek, Barış, Özgürlük,” “Sendikasız Çalıştırılmak Yasaklansın”,  “Göç Yasasına Dur De” yazılı pankartlar taşındı,  “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı.

Etkinliğe, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, ortak etkinliği organize eden sendika temsilcileri ile bazı sivil toplum örgüt ve siyasi parti temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Etkinliği organize eden sendika temsilcilerinin, ara bölgede toplanan emekçileri selamlamasının ardından 1 Mayıs ortak açıklaması, iki dilde DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam ve PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus tarafından okundu.

Ortak açıklamanın ardından iki Kulis Theodoru ile Umut Albayrak sahne alarak konser verdi.

– Ortak 1 Mayıs açıklaması

Ortak 1 Mayıs açıklamasını okuyan DEV-İŞ Başkanı Koral Aşam, dünya emekçilerinin mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Kıbrıslı emekçiler olarak bu yıl da birlikte kutladıklarını belirterek, Kıbrıs’ta işçi hareketinin öncülerini saygı ve onurla andıklarını söyledi.

Aşam, günümüzde pahalılık ve enflasyonun emekçilerin yaşam standartlarını daha da düşürdüğüne, neoliberal politikalar sonucu olarak ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin arttığına işaret ederken, dünyada savaşların ve müdahalelerin yoksullaşmaya, yıkımlara, büyük mülteci ve göçmen dalgalarına yol açarak sürdüğüne, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın devam ettiğine de işaret etti.

– “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk emekçiler olarak Filistin halkının yanındayız”

Aşam, “İsrail devletinin Filistin halkını hedef alarak sürdürdüğü soykırıma tüm insanlığın tanık olduğunu” belirterek, “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk emekçiler olarak, Filistin halkının yanındayız. İsrail’in soykırıma ve işgale karşı dünyanın tüm emekçileriyle sesimizi birleştiriyoruz ve Filistin halkının bağımsız Filistin devleti hakkına tam desteğimizi ifade ediyoruz.” dedi.

Ortadoğu’da gerilimin tırmandırılması dünya barışını tehlikeye attığını belirten Aşam, emekçiler olarak savaşları ve yabancı müdahaleleri kınadıklarını, barışın hâkim olması için mücadele eden güçlerle aynı safta yer aldıklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu