Hasan Hastürer

Şimdi de sahte hayvan kulak numarası…

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Cuma günü,  KIBRIS TV’de konuğumdu.

Esnaf ve zanaatkarlar, çok büyük ölçekli işletmelerin sahipleri olmasalar da ekonominin orta direğidir.

Orta direkte sorun varsa, ekonomide ciddi sorun var demektir. Mevcut koşullarda esnaf ve zanaatkarların en yalın tanımlamayla, tuzu kuru değil, kuru olması da neredeyse imkansız.

Hürrem Tulga, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın var olup, kurumlaşmasında ciddi görev yerine getirdi.

***

Program akışının yaklaşık bir saatini et fiyatı ve doğal olarak kasapların konuya yönelik duruşu aldı.

Uzun süre dernekler kanunu altında örgütlü olan Kasaplar Birliği, KTEZO çatısı altında, odanın yasal parçası olurken, kurumsal varlıkları da dernekler kanunu kapsamının ötesine geçti.

Tulga, kasaplara yönelik, Hayvancılar Birliği’nden gelen eleştirileri, çürütmeden öte seviyeyi koruyarak yanıt vermeyi kabul etti.

Hürrem Tulga’yı dinlerken anladım ki Hayvancılar Birliği, sesini duyurup, siyasiler üzerinde baskı kurmada, daha deneyimli ve ilişki zenginliğine sahip.

Hiçbir siyasi “Kasapları karşıma alırsam ne olur?” sorusunu sormaz ama hayvancıların eylemlerinden çekiniyor.

***

Tulga, etteki pahalılığının kasaplardan kaynaklanmadığını örnekler vererek anlatırken, “550 TL’de ısrara hiçbir kasap dayanamaz. Karkas ağırlığın canlı hayvanın yarısına eşit geldiği iddiası da yanlıştır. Ortalamaya uygun olmayan, özellikle seçilmiş bir küçük baş hayvandan yola çıkıp bu iddiayı ileri götürmeye çalışıyorlar. Kasaplar Birliği olarak örnek olabilecek kesimler yapıldı. 50 kilo canlı hayvandan, satışa sunulacak et miktarı ortalama 23 kilodur” dedi.

***

Ülkede yeterli kuzu olduğu, bilgilendirmesini sorduğumda Hürrem Tulga, önce güldü sonra şunları söyledi: “Elinde kuzu olan hayvancılara sürekli çağrı yapıyoruz. Kasaplarımız peşin fiyat alım yapmaya hazır. Ancak bu çağrılar, bu kampanya karşılık bulmuyor. Bize göre yeterli kuzu yok.”

***

Ve dıştan et ithali.. Bu konuyu sorduğumda anladım ki, Hürrem Tulga’nın çalıştığı yerden gelmiş gibi, karşılandı.

Başbakan Ünal Üstel’in konuya yaklaşımının net olduğunu ancak, bakanlığın bir anlamda ayak sürüdüğünü ifade etmekten çekinmedi Tulga ve öz olarak görüşlerini şöyle özetledi: “Mevcut durumda et ithali, hem istikrar hem de düşük gelirlilerin evine et götürmesi için şart. Yasal bazı zorluklarla yüzleşildi. Sağlık koşullarına uygun, canlı hayvan ithali daha mümkün görünüyor. Türkiye üzerinde gelemeyeceğine göre, ön çalışmalar, Balkan ülkelerinde gemi ile getirilmesi yönünde. Karar verildiği an, hızla ithal yapılacak ve yerli kuzu kesimine bağlı kotayla, kasaplara ithal kuzu kesme hakkı verilecek.”

***

Yavaş yavaş programın sonuna gelirken, Hürrem Tulga, “Sahte diplomalardan sonra şimdi de küçükbaş hayvanlarda sahte kulak numaralarıyla karşılaşılıyor” dedikten sonları ekledi: “Mezbahaya yedi aylık kuzu diye getirilen hayvanın, kulak numarasına göre 17-18 aylık olduğu ortaya çıkıyor. Bakanlığın bu konuda duyarlılık gösterip, gerekli çalışmayı yapması ve halkı bilgilendirmesi şarttır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu