Dünya

ABD, 37 Çinli şirketi daha yaptırım listesine aldı


ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu şirketlere, ABD’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetleri nedeniyle tedbir uygulandı.


Şirketlerden 22’sinin, “Çin’in kuantum teknolojileri alanındaki ilerlemelerindeki rolleri ve bu alanda ABD’de geliştirilen teknolojileri elde ettikleri veya elde etmeye teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı aktarılan açıklamada, bu faaliyetlerin askeri alanda somut uygulamaları olabileceği ve bu yüzden ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu bildirildi.


Açıklamada, bu şirketlerden bazılarının Çin’in nükleer programlarıyla da bağlantılı olduğu ve “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından kontrol altındaki bazı materyalleri bu ülkeye transfer ettikleri” kaydedildi.


11 şirketin, Çin’in Yüksek İrtifa Balonu programındaki rolleri nedeniyle yaptırım listesine alındığı belirtilen açıklamada, Çin’e ait yüksek irtifa balonunun Şubat 2023’te ABD hava sahasına girmesiyle ortaya çıkan krizin ardından bu alanda faaliyet gösteren 6 Çinli şirkete getirilen yaptırıma ilave olduğuna işaret edildi.


Açıklamaya göre, 4 şirket ise, insansız hava araçları sistemlerinde kullanılan ABD menşeili ürünleri Çin ordusunun kullanımı için elde etmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle listeye dahil edildi.


Çin’den tepki


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, tedbir kararına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’nin, Çin şirketlerini hedef almak için varlık listesini ve ihracat kontrollerini kötüye kullandığını savundu.


Sözcü Lin, kontrol altındaki malzemelerin Rusya’ya transfer edildiği iddiasına ilişkin ise, “Çin ve Rusya’nın normal ekonomik ve ticari ilişkiler kurma hakkı vardır, bu işbirliği dış müdahale ile kısıtlanamaz.” dedi.


ABD’nin uzun süredir Çinli şirketleri, “ulusal güvenlik risklerini” gerekçe göstererek baskıladığını fakat bu konuda herhangi bir kanıt da sunmadığını dile getiren Lin, şunları kaydetti:


“ABD’yi, ulusal güvenlik kavramını haddinden fazla esnetmeye, ticaret ve teknoloji konularını siyasileştirmeye veya silah olarak kullanmaya, farklı yaptırım listelerini kullanarak Çin şirketleri baskılamaya son vermeye çağırıyoruz.”


Lin, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekeni yapacaklarını vurguladı.


ABD’nin ihracat kontrol listesindeki şirketlere hükümetten özel izin almadan ürün veya hizmet satılamıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu