Hasan HastürerKıbrıs

Tatar – Guterres görüşmesinde, ara bölge yolları gündem oldu…

Ergün Olgun, dün akşamüzeri Kıbrıs Tv’de program konuğumdu.

Kıbrıs sorununu en iyi bilen bir kişi göster deseler, ikilemsiz Ergün Olgun derim.

Neden?

Çünkü Ergün Olgun, Kıbrıs sorunu gibi zamanın daha karmaşık hale getirdiği, statükonun çözüm motivasyonunu olumsuz etkilediği, Yedi Kocalı Hürmüs’e dönüşen bir sorunu çok yönlü bakış açısıyla biliyor.

Dahası, birden fazla taraflı sorunların, durum tespiti, analiz ve çözümü konularında akademik birikime sahip.

Sağlığı yerinde olduğu süre içinde, bir gün, Birleşmiş Milletlerin, dünyanın bir başka köşesindeki bir sorunun çözümü için Ergün Olgun’dan yararlanma talebi benim için asla sürpriz sayılmayacak.

Ergün Olgun’un egemen eşitlik ve uluslararası eşit statü konularındaki söylemlerini, dar ve ön yargılı bir yaklaşımla değerlendirmek kesinlikle yanlış olur.

Daha önce de yazdım.

Bir görüşe göre egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, müzakere masasında ulaşılacak çözümün içinde yer alabilir. Bunun anlamı ön koşul olamayacağıdır.

Ergün Olgun, aslında bunun bir talep değil, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nde gelen bir hak olduğunu anlatıp, eşitlik temelinde bir müzakerenin, eşitler arasında olabileceğine vurgu yapıyor.

… Ve bir başka önemli kuralın altını çiziyor… ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN, ACISI, RAHATSIZLIĞI VE KAYBI, TARAFLARCA EŞİT HİSSEDİLMEZSE ÇÖZÜM İÇİN ORTAK, UYUMLU HATTA SENKRONİZE BİR ÇABA OLAMAZ.

Bütün mesele, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü devam ederken, bizim açımızdan, çözümsüzlük nimetmiş gibi görünüp, dünyaya sırt dönülmemektir.

***

Yazıma ara verip New York’taki Tatar – Guterres görüşmesinin tamamlanmasını bekledim.

***

Yeniden yazımı tamamlamak için bilgisayarın başına oturduğum zaman önce farklı merkezlerden, en önemlisi okyanus ötesinden de bilgi toplamaya çalıştım.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasındaki görüşme 45 dakika sürdü.

Tatar – Guterres görüşmesinde beklenildiği gibi önemli konular gündeme gelmedi. Görüşme talebi Kıbrıs Türk tarafından geldiği için Guterres, Tatar’ın dinlemeyi tercih etti.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafının temel hassasiyetlerini seslendirmeden Guterres, “Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü” hassasiyetini bildiklerini ifade etti.

Müzakerelerin başlamasına yönelik öneri yapmadı.

Özel temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar’ın görevini tamamlayana kadar, onunla yapılacak görüşmelere önem verdiğini anlattı.

Dünkü görüşmenin en sürpriz konusu Astromerit’te ara bölgede Rumların yapmakta olduğu yol oldu. Tatar, Rumların ara bölgede yapmakta olduğu yol çalışmasının durdurulmaması halinde Kıbrıs Türk tarafının da Pile’deki yolu tamamlama çalışmasını yeniden başlatacağını Guterres’e kararlı bir üslupla ifade etti. Guterres de toplantıya katılan çalışma arkadaşlarına takip etmek için not etmelerini söyledi.

45 dakikanın finalinde, Tatar ve Guterres, Eylül 2024’te BM Genel Kurul çalışmaları sırasında yeniden görüşmek üzere, tokalaşarak toplantıyı sonlandırdı..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu