Kıbrıs

DAÜ-Sen, DAÜ-Per-Sen ve DAÜ-Bir-Sen, basın toplantısı düzenledi

DAÜ-SEN, DAÜ-PER-SEN ve DAÜ-BİR-SEN, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için tüm tarafların uzlaşıya vardığı anlaşmayla ilgili ortak bir basın toplantısı yapıldı.

Lefkoşa’da gerçekleşen basın toplantısında ilk açıklamayı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara yaptı.

Hoşkara DAÜ gibi önemli bir kurumu ayakta tutmak için 4 Nisan itibarıyla uzlaşıyla varıldığını, hükümet, DAÜ Yönetimi ve Sendikalar arasında imzalanan Protokol ve Toplu İş Sözleşmeleri sayesinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini aktardı.

“Tüm sorunları çözmüş değiliz ancak DAÜ’yü ayakta tutacak bir düzen hazırlamış olduk. Uzlaşıya varılmasaydı DAÜ’nün Mayıs ayından itibaren yoluna devam etmesi mümkün olmayacaktı” diyen Hoşkara, tüm paydaşların ortak sorumluluk üstlenerek DAÜ’ye sahip çıkıldığını söyledi.

Hem maaşlarda hem de rekabetin getirdiği dezavantajları ortadan kaldıracak düzenlemelerin protokolde yer aldığını ifade eden Hoşkara, bir kısmının gerçekleştiğini bir kısmının da 4 yıllık protokol sürecinde gerçekleştirileceğini anlattı.

Hükümetin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı için 400 Milyon TL’lik nakit avans sağladığını da anımsatan Hoşkara, vergilerde düzenleme yapıldığını, kıdem tazminatlarının bir kısmının ödendiğini bir kısmının da 30 Nisan’a kadar ödeneceğini belirtti.

“Varılan uzlaşıyla belirsizliği ortadan kaldırıp huzur ortamı sağladık.” diyen Hoşkara, hükümetin yüksek öğretim alanını yeniden düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Hoşkara, “Yüksek öğrenim çöplüğe döndü niteliksiz eğitim , sahte diplomaların konuşulduğu bir yapıya döndü. Böylesi bir durum sürdürülemez ve yüksek öğretimi ayakta tutamaz. Az sayıda nitelikli eğitim veren yüksek öğretim kurumlarına ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

DAÜ Birlik ve Dayanışma Sendikası Bir-Sen Başkanı Buğu Sümen Cohar da yaptığı konuşmada, tüm paydaşların uzlaşısıyla DAÜ’deki mali krizi aşabildik.Üniversitemizin hayatta kalması için bir fırsatı yeniden yakalamış olduk.Geçmişte yaşananlardan da ders çıkararak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Kurumdan hiçbir öğretim üyesi ya da personelin çıkarılmadığını sadece bazı haklardan feragat edildiğine de işaret eden Cohar, ileride kaybedilen haklarla ilgili yeniden kazanım sağlanabileceğini belirtti.

DAÜ Per-Sen Başkanı Erdal Altun da zor bir süreci başarıya ulaştırdıklarını belirterek bu kurtuluş değil ama her şey uygulanırsa yeniden mali kriz yaşanmaması için bir çıkış yolu bulacağımıza inanıyorum bu sürecin üniversite,temizin yolunu açmasını diliyorum”dedi.

Soruları da yanıtlayan sendika başkanları gelir düzeyine bağlı olarak bir düzenleme yapıldığını ve maaşlardan ortalama yüzde 18’lik bir kesintiye gidildiği belirtilerek bu süreçte üniversiteye yeni istihdam yapılmayacağı da kaydedildi.

Bir soru üzerine DAÜ’de tek bir fazla öğretim üyesi bulunmadığı da belirtilirken, Yüksek öğretimde ciddi şekilde denetim yapılması gerektiği vurgulandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu