Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Savunma doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yok


İran Cumhurbaşkanı Reisi, başkent Tahran’da düzenlenen “İran Expo 2024 Fuarı”nın açılış töreninde Uluslararası Konferans Merkezi’nde konuştu.


Konuşmasında, fuara uluslararası katılım seviyesinin ülkesine yönelik ekonomik yaptırımların etkisizliğine işaret ettiğini ifade eden Reisi, “Bu fuar ülke, bölge ve tüm dünya için ekonomik kalkınmayı teşvik ediyor. Bu fuar, İran’ın yaptırımlara karşı dayanıklı olduğunu ve yaptırımların bu ülkede hiçbir zaman başarılı olmadığını gösteriyor.” dedi.


Konuşmasında, İran’ın nükleer silah üreteceğine dair endişelere de değinen Reisi, “Nükleer ve savunma sanayi dahil olmak üzere doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yoktur. Bu, Rehber’in (Hamaney) fetvasıdır.” ifadelerini kullandı.


Reisi, nükleer teknolojiyi sivil amaçlarla kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini kaydetti.


İran lideri Hamaney, 2000’li yılların başında fetva çıkararak nükleer silahların geliştirilmesini veya kullanılmasını yasaklamıştı.


İsrail’in 1 Nisan’da İran’ın Şam’daki konsolosluğuna saldırısından sonra ülkede bazı siyasiler, Hamaney’in fetvasının değişebileceğini ve İran’ın da nükleer silah üretebileceğini iddia etmişti.


Meclis Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Üyesi ve muhafazakar Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Hamaney’in fetvasının değişmesi halinde ilk nükleer denemenin bir hafta içinde yapılacağını öne sürmüştü. İranlı vekilin paylaşımı ülke içinde de tepkilere yol açmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu