Kıbrıs

9. Kalavaç Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi

Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi ile Kalavaç Muhtarlığı işbirliğinde 9. Kalavaç Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi.

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Kalavaç Muhtarı Halil Karasoy, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler de, çıkmaz köy olan Kalavaç’ta bölge halkının kültür ve sanata önem verdiğini ifade ederek, kültür ve sanatla çıkmazların aşıldığını söyledi.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da bütün çıkmazları el birliği, gönül birliği ile aşılacağına inanç belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Kalavaç köyünün kültüre, sanata, üretime önem veren bir bölge olduğunu ifade ederek, kendilerinin de kültüre ve üretime büyük önem verdiklerini kaydetti.

Esas çıkmazların 1974 öncesi yıllarında yaşandığını kaydeden Töre, en büyük gücün devlet sahibi olarak KKTC’ye sahip çıkılması olduğunu vurguladı.

Meclis Başkanı Töre, Gazze’de yaşanan trajediye dünyanın sessiz kaldığını da belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, “Bizler için çıkmaz sokak diye bir şey yok” vurgusu yaptı

Tatar, 1974 yılında güvenli bir şekilde bir yerden başka bir yere gidemeyen Kıbrıs Türk Halkının artık bağımsız ve özgürlük içerisinde yaşadığını söyledi.

Kalavaç köyünün bir Osmanlı köyü olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılacaksa bunun temelinde iki ayrı devlet olması gerektiğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazze’de yaşanan drama da işaret ederek, olası bir anlaşmada Türkiye’nin etkin ve filli garantörlüğü ile Türk askerinin adadaki varlığının olmazsa olmazları arasında yer aldığını bir kez daha vurguladı.

Kültür ve sanat ile gelenek ve göreneklerin nesilden nesile aktarılmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, böylesi festivaller ile Kıbrıs Türk Kültürünün yaşatıldığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından festival çeşitli halk dansları gösterileri ile devam etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu