DünyaTürkiye

Türkiye’deki yerel seçimler ve seçimlerin önemi ABD’de nasıl yorumlanıyor?

WASHINGTON – Türkiye’deki yerel seçimler uluslararası basında da olası sonuçları bakımından dikkatle izleniyor. ABD basınında özellikle İstanbul’dan çıkacak sonucun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve gelecekte ona olası bir rakip olarak görülen Ekrem İmamoğlu’nun siyasi kariyerleri açısından belirleyici olabileceği yorumu öne çıkıyor.

Washington Post’ta Associated Press haber ajansı muhabiri Suzan Fraser imzalı olarak yer alan haberde, 2019’daki yerel seçimde muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu’nun tekrar edilen seçimi daha büyük bir farkla kazandığı hatırlatılıyor.

Haberde bu yerel seçim sürecinde, 16 milyon nüfuslu İstanbul’da muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu ve AK Parti’nin adayı Murat Kurum arasında yarışın nefes nefese geçtiği kaydediliyor.

Washington Post’un haberinde, “Ülke nüfusunun neredeyse beşte birini oluşturan bir kentin lideri olarak İmamoğlu cumhurbaşkanlığında olası bir rakip olarak görülüyor. Erdoğan’ın kendisi de siyasi kariyerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak başlamıştı. Önemli şehirlerin elde tutulması İmamoğlu’nun laik, merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi için önem taşıyor” ifadeleri yer aldı.

Seçim güvenliği vurgusu

Washington Post’un yerel seçimle ilgili hazırladığı haberde, seçim güvenliğine ilişkin ayrıntılara da yer verildi.

Özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde hukuk uzmanlarının adil ve sağlıklı bir seçim yapılabilmesi için binlerce gönüllü seçim gözlemcisiyle çalıştığı belirtildi.

“Erdoğan pusulada olmasa da varlığı hissediliyor”

Merkezi Atlanta’da bulunan CNN televizyonunun yerel seçimle ilgili Scott McLean’in İstanbul’dan hazırladığı haberde, yerel seçimde pusulada olmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın varlığının belediye seçimleri sürecinde hissedildiği vurgulanıyor.

Yerel seçimlerin Türkiye’de enflasyonun kontrolden çıktığı ve ekonomik baskının derinden hissedildiği bir dönemde yapıldığını hatırlatan haberde, yerel seçimlerde sonucun Dem Parti ve Zafer Partisi ve diğer daha küçük partilerin seçmenlerinin tercihine de bağlı olacağına dikkat çekiliyor.

Bloomberg internet sitesinde yerel seçimin neden önemli olduğuna ilişkin yer alan haberde de, Erdoğan’ın beş yıl önce muhalefete kaybedilen İstanbul’u yeniden kazanmayı ve ülkenin ekonomik dinamosu olan kentte “ezeli rakibini yenilgiye uğratmayı amaçladığı“ yorumu yapıldı.

“Türkiye’deki yerel seçimler ve İstanbul’u kazanan ülkenin geleceğini belirleyebilir”

CNBC televizyonu, yerel seçim ve onunla bağlantılı olarak ekonomik durumu uzman görüşleriyle internet sayfasına taşıyan ABD televizyonlarından.

“Türkiye’deki yerel seçimler ve İstanbul’u kazanan ülkenin geleceğini belirleyebilir” başlığını taşıyan 29 Mart’taki kapsamlı analiz haberde, muhalefetin kazanacağı olası bir zaferin “ülkeyi yeni bir yöne götürebileceği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’nin iktidarı açısından önemli bir zorluk olabileceği” kaydediliyor.

Erdoğan’ın daha önce söylediği “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözlerine atıfta bulunan haberde, “Bu hafta sonu yapılacak seçimler o kadar önemli ki, siyasi analistler merkez sol İstanbul Belediye Başkanı’nın (İmamoğlu) kazanacağı zaferin onu 2028’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde önde gelen bir aday yapacağı tahmininde bulunuyor” ifadeleriyle yerel seçimin önemi değerlendirildi.

“Belediye seçimleri siyasi bir barometre”

Küresel risk değerlendirme ve danışmanlık şirketi RANE’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika analisti Kristin Ronzi’nin “Türkiye’de belediye seçimleri sıklıkla 2028’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde siyasi bir barometre. Adayların platformları yerel seçimde Türk vatandaşlarının günlük hayatlarını etkileyecek yerel konuları yansıtsa da, belediye seçimleri bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri için zemini hazırlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, “Analistler sonuçların Erdoğan’ın sonraki hamlelerini nasıl belirleyeceğini ve halihazırda eşit olmayan siyasi oyun sahasının daha az demokratik olup olmayacağını da izliyor” ifadeleri kullanıldı. (Amerikanın Sesi)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu