Hasan HastürerKıbrıs

Fiber optik sorunu, ya çözülecek, ya çözülecek…

Yaklaşık on yıl kadar önce, Barselona’da dünyanın en önemli GSM fuarına gitmiştim.

Cep telefonlarımız vardı ama cep telefonlarının, teknolojisi ve hayatımızdaki yerinin nereye gideceğini bilmiyorduk, genelde.

Orada, çok net olarak anlamıştım ki, cep telefonlarının hayatımızdaki etkin yeri her geçen zaman diliminde artacaktı.

Ancak, bir önemli şartla.

En yalın anlatımla İNTERNET HIZLANARAK.

Bilişim çağında, dünya ile uyumlu internet hızınız yoksa, “mahcup” kalmaya mahkumsunuz.

Zaman zaman Türkiye’den haber kanallarına görüntülü bağlandım. O ortamlarda internet hızımızın ne hallerde olduğunu çok gördüm.

4.5 G bir aşamamı?

Evet.

Ancak Fiber İnternet var edilmeden, yüz akı bir internet alt yapısından söz edilemez.

***

Biz gazeteciler, çok konuda az şey biliriz.

Toplumsal gereksinimleri görür, dersimizi bilgi temelli çalışırız.

Bu konuya da çalıştım elbette.

İşte ders notlarımdan bazıları:

“… OECD verileri ve araştırma şirketlerinin çalışma sonuçlarına göre hanelere hızlı genişbant internet sağlanması ülke ekonomisine katkının yanı sıra, istihdama ve ülke üretkenliğine fayda sunmaktadır. Genişbant erişim oranında her 10 puanlık artışın ekonomik büyümeye %1,38, istihdama %3 ve ülkelerin üretkenliğine de %1,3’lük pozitif etki sağlayacağı öngörülmektedir.

Fiber internet, öne çıkan hedeflere ulaşmak için günümüzde en çok öne çıkan yüksek hızlı gelişmiş teknolojilerden biridir. Eve kadar fiber (Fiber to the Home – FTTH) olarak da bilinen fiber internet, daha yüksek bant genişliği, yüksek çözünürlükte video izleme, kısa sürede dosya indirme/yükleme ve web sitelerin açılması için uzun süre beklemeye gerek kalmadan internette gezinme imkanı sağlar.

… Halen dünyada fiber üzerinden 100Mbps ve üstü hızlarda erişim sağlayabilen 1,1 milyar kullanıcı bulunmaktadır. KKTC’de ise kullanıcılar ortalama 15Mbps hızlarla sabit internet erişimi sağlamaktadır. Bu şekliyle pazardaki mevcut hizmetler çok yakın bir zamanda ihtiyacı karşılayamayacak duruma gelecektir. Avrupa Birliğinde kullanıcıların %25’nin her yıl bir önceki yıla göre 2 kat daha fazla veri tüketimi yaptığı yapılan araştırmalarda görülmektedir.

… Günümüzde sabit genişbant internet altyapısında fiber optik çözümleri ana unsur konumundadır. KKTC’de fiber kullanıcı oranı sadece %0,5’dir. BTHK Q4 2023 verilerine göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki toplam sabit internet abone sayısı 177bin olup, mevcutta ağırlıklı olarak kullanılan outdoor wi-fi ve sınırlı sayıda kullanılan ADSL teknolojileri, ihtiyaçları karşılayamamakta ve kısa süre içinde fibere geçiş ihtiyacı görülmektedir.

Avrupa’da fiber altyapının gelişmesini en hızlı şekilde hayata geçiren ülkeler Fiber Ortak Altyapı Şirketleri (OAŞ) sayesinde bunu başarmışlardır. OAŞ’yi benimsemiş ülkelerde hanelere erişen fiber kapsama ortalaması Avrupa ortalamasının 19 puan üstündedir. Avrupa ortalaması %62.5 olup,   Fransa’da %77,  İspanya’da %87 ve Portekiz’de %91, Türkiye’de %63’tür.

KKTC’de Telekomünikasyon Dairesinin mevcut altyapısı da kullanılarak Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığının da koordinasyonunda İnternet Servis Sağlayıcılar (ISP) bir çalışma başlatmışlardır. Sektörde güçlü 3 ISP şirketi (Turkcell Grup Şirketi Lifecell Dijital, Vodafone Evde ve Netonline) aralarında 1 Mart 2024 tarihinde imzalanan Niyet Mektubu ile çalışmaları detaylandırma aşamasına geçmişlerdir.”

***

KKTC’de bu konuda çalışma var mı?

Elde ettiğim verilere göre, var.

Bu çalışmalarda kağıt üzerinde ciddi mesafe alındı mı?

Alındı.

Peki sorun nerde?

Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da temel mesele, düşünceden eyleme geçmedeki anlamsız gecikmedir. İş bitirici bir dokunuş bu gecikmeyi sonlandırır.

Elbette bu konuda da farklı sesler olacak. Ancak unutmayalım, önemli olan toplumsal çıkar, toplumsal kazanımdır.

***

Bu konuyu önemli bulduğum için ele almayı sürdürebilirim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu