Dünya

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Wagner Mali ordusuyla sivilleri öldürüyor


HRW tarafından yayınlanan “Mali: Ordu ve Wagner Grubu’nun Sivillere Karşı Zulümleri” başlıklı raporda, Wagner’in Mali’de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi.


Raporda, Aralık 2023’ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Mali’deki sivil ölümlerinin baskınlar ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarında yaşandığına dikkat çekilen raporda, askeri darbe sonrası Rusya ile ilişkilerin geliştirildiği ve sivillerin ölümüne neden olan Rus paralı askerlerinin eşlik ettiği baskınların arttığı kaydedildi.


Raporda, İHA’larla düzenlenen saldırılarda düğün ve cenaze merasimlerinin de hedef alındığına işaret edilerek Wagner tarafından bu araçlarla 16 Ocak’ta düğün, 17 Ocak’ta ise cenaze töreninin hedef alınarak 4’ü çocuk, en az 14 sivilin ölümüne neden olunduğu kaydedildi.


İncelemeler engelleniyor


HRW Sahel araştırmacılarından Ilaria Allegrozzi, yaptığı açıklamada, “Mali’nin Rusya destekli geçici askeri hükümeti yalnızca korkunç ihlaller yapmakla kalmıyor, aynı zamanda insan hakları durumuna yönelik incelemeleri de engellemek için çalışıyor” ifadesini kullandı.


Allegrozzi, Malili yetkililere, insan hakları ihlallerini izlemek ve sorumluların hesap vermesini sağlamak için acilen bağımsız uzmanlarla birlikte çalışması çağrısı yaptı.


Rus güvenlik şirketi Wagner’in paralı askerlerinin, Afrika’da birçok ülkede olduğu tahmin ediliyor. Wagner, yerel güçlere askeri eğitim veriyor, liderlere yakın koruma sağlıyor ve enerji noktalarını koruyor.


ABD Hazine Bakanlığı, Mayıs 2023’te Rus güvenlik şirketi Wagner grubunun Mali’deki liderine yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu