Kıbrıs

KIBRIS TÜRK BELEDİYELER BİRLİĞİ YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI GAZİMAĞUSA BELEDİYESİNDE YAPILDI

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin 7. Birlik Yürütme Kurulu Toplantısı 7 belediye başkanının katılımıyla bugün saat 12:00’da Gazimağusa Belediyesinde yapıldı. Toplantı gündemindeki, Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyelerinin İmar planı, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Genel Kurul tarihinin belirlenmesi, AB tarafından yapılan Covid-19 ile ilgili katkının belediyelere dağıtımının görüşülmesi, arıtma tesislerine destek, Ab başvurularının değerlendirilmesi, belediyelerin Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 2015 öncesi borçlarıyla ilgili konular yer aldı.

Başkan Arter konuşmasında, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin(KTBB) 7. Birlik Yürütme Kurulu toplantısının programlanmış bir şekilde Gazimağusa Belediyesi’nde yapıldığını,  toplantıya katılan belediye başkanlarına teşekkür etti. Belediyelerin günümüzde ne kadar çok önemli görevleri olduğunu söylemeye gerek olmadığını ifade eden Başkan Arter, KTBB çalışmalarının bütünsellik içinde devam etmesi gerektiğini, pandemi tehlikesinin de henüz  geçmemesinden dolayı tedbirlere ciddiyetle ve halkı bilinçlendirerek devam edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Arter, belediyelerin çalışmalarında yasal mevzuat ve yetkilerin çok önemli olduğunu, zaman zaman yetki karmaşaları yaşandığını, Bakanlar Kurulu’na gönderilen Belediyeler Değişiklik Yasa tasarısının da hangi aşamada olduğu toplantının gündeminde olduğunu ifade etti. Yaz aylarında yaşanan susuzlukla ilgili alınacak tedbirlerin de düşünülmesi gerektiğini, Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planının Aralık 2019’dan beri boşlukta kalan bir konu olduğunu, yasal olarak zemin boşluğu olduğunu, Belediyeler Birliği Yürütme Kurulunun konusu olmasa da belediyeleri doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, toplantıya ev sahipliği yaptığı için Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e teşekkür ederek, yerel yönetim ile merkezi hükümet arasındaki ilişkileri iyi boyuta taşıma adına çalışma yaptıklarını ve paylaşım yaparak karar üretmek zorunda olduklarını söyledi. Özçınar, toplantının gündeminde olan AB’nin Belediyelere Covid -19 dolayısıyla yaptığı yardımların nasıl dağıtılacağı konusunda karar üretmeleri gerektiğini, uzun süredir gündem olan ve ülkemizin en önemli çevre sorunlarından olan kanalizasyon arıtma tesisleriyle ilgili belediyelerin merkezi hükumete talepleri konusunda karar alacaklarını söyledi. AB projeler içinde birlikte proje üreterek daha büyük boyutlu enerji noktasında merkezi hükümetin bu konuda belediyelerin maliyetleri düşürmek adına AB’ye büyük bir proje başvuruları olduğunu ifade eden Özçınar, bunun kararını da alacaklarını söyledi. Özçınar, belediyelerin mali açıdan sıkıntıya neden olan 2015 öncesi sigortalara borçlar konusunda taleplerini ortaya koyacaklarını söyledi. Özçınar, yerel yönetimlerin daha iyi hizmet adına alacakları kararlarla toplumun ve belediyelerin refahını sağlayacaklarına inanç belirterek, pandemi döneminde belediyelerin öneminin anlaşıldığı bir dönem olduğunu belirtti. Belediyeler yasasına bağlı olarak yapılan değişikliğin süratle komiteye taşınmasını istediklerini, hazırlanan yasada koydukları sakıncalarla ilgili yönetime bilgi vereceklerini ifade eden Özçınar, ardından tüm belediyelere hem itirazlar boyutu hem de uygulama boyutuyla düzenlenmesine geçeceklerini söyledi. Belediyeler Birliğinin kurumsal kimliğiyle çalışmalar yapması gerektiğini, belediyelerle ilgili konuların parlamentoda olan siyasi partilerin desteğiyle sağlanmasının en büyük arzuları olduğunu kaydeden Özçınar, alacakları kararla komite çalışmalarına katkı yapacaklarını söyledi. Özçınar, toplantının Gazimağusa’da yapılmasından dolayı bir kez daha Başkan İsmail Arter’e teşekkür ederek, çalışmaların neticeye yönelik olmasını diledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu