Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg’e mülakat verdi. Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz keşfine ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, bölgedeki keşif çalışmalarının süreceğini aktardı.
AA’nın aktardığı habere göre, Türkiye’nin Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmesini “başlangıç” olarak niteleyen Kalın, şu ifadeleri kullandı:
Kalın, Karadeniz’in diğer bölgelerinde ve Doğu Akdeniz’de keşifleri sürdüreceklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığına ait olduğuna inandığı bölgelerde de arama çalışmalarını sürdüreceğini aktaran Kalın, şunları kaydetti:
Kalın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sorunları görmezden gelmediğini belirterek, sorunların üstesinden gelmek için bazı yaratıcı yollar bulmaya çalıştıklarını söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusuna da değinen Kalın, Ada’daki iki toplum arasında Maraş, mülkiyet konuları ve Ada çevresindeki enerji kaynakları gibi tüm konularda diyalog olması gerektiğini vurguladı.
Kalın, anlaşmazlıkların çözülebileceğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
ABD İLE İLİŞKİLER, S-400 VE JOE BİDEN
ABD’nin Türkiye ile güvenlik, ticaret ve diğer konularda ilişkilerini geliştirmesi için, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini kaldırması ön koşulunu sunmasının “yanlış” olduğunu belirten Kalın, şu açıklamayı yaptı:
Kalın, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’lerin şu anda aktif olmadığını ancak sürecin devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
Kalın, Türkiye’nin ulusal güvenliği için tehdit oluşturan iki ana sorun (ABD’nin Suriye’deki PYD/YPG’ye desteği ve Fetullahçı Terör Örgütü üyelerine eylemsizliği) başta olmak üzere, Türkiye ile ABD arasındaki sorunları çözmek istediklerini dile getirdi.
“BU SADECE BİR İLLÜZYON DEĞİL”
ABD Başkan adayı Joe Biden’in Türkiye’ye ilişkin ifadelerine de değinen Kalın, “Biden’in sözleri ABD’nin Türkiye’deki ve dünyadaki imajını daha da kötüleştiriyor çünkü ABD’nin dünyanın dört bir yanındaki darbecilere verdiği destek konusunda genel bir kanı var ve ne yazık ki bunun örnekleri var, bu sadece bir illüzyon değil.” ifadelerini kullandı.
LİBYA
Kalın, Libya’da Trablus’un hem masada hem de sahada daha güçlü bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Prensipte Sirte ve Cufra’nın askerden arındırılmasına karşı değiliz, bu ciddi bir şekilde değerlendirilebilir ancak bunu kimin izleyeceği ve nasıl uygulanacağı ile ilgili yaklaşımlar var, bunun koşulları hakkında temel ayrıntılar var.” değerlendirmesinde bulundu.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) ateşkes çağrısı konusunda kendileriyle hemfikir olduklarını belirten Kalın, şu şekilde konuştu:
ÇİN ETKİSİ
Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldiğine ve giderek daha sağlam, kritik ekonomik ve politik aktör olduğuna dikkati çeken Kalın, Çin’in bu hareket tarzının devam edecek gibi göründüğünü söyledi.
Kalın, Transatlantik İttifakın mevcut stratejik ve jeopolitik konumunun değerlendirmesini yapması gerektiğini belirterek, “Merkezin batıdan doğuya doğru farklı şekillerde kaydığı bu yeni küresel sahnede nasıl bir oyuncu olacaklarını görmelidir.” diye konuştu.
Yeni aktörlerin ortaya çıktığını dile getiren Kalın, şunları kaydetti: