Kimse aksini iddia etmesin… FELAKET TELLALLIĞINI ÇOK SEVEN HATIRI SAYILIR BİR KESİM VAR.
Koronavirüs, tam da onların günde üç beş kez yüksek tatmin hissi yaşamalarına yetiyor.
Ciddi bir koronavirüs tehdidiyle karşı karşıya mıyız?
Kesinlikle evet.
Toplumun sağlıklı bilgilenmeye gereksinimi var mı?
Bu soruya da yanıtım evet.
Ancak kişileri hedef göstererek, her hangi bir ortamda paylaşım yapmayı, insan haklarına aykırı buluyorum.
Herkes bilsin… HASTA HAKKI, HABER HAKKINDAN DAHA DEĞERLİ, DAHA ÖNEMLİDİR.
Dünyada uzun yıllardır, hasta haklarıyla ilgili savaşım veriliyor. Bizde bu alanda örgütlenme var. Ancak gerçekçi olacaksak, hasta hakları konusunda daha gidecek çooooook yolumuz var.
* * *
Hasta haklarının sağlık sisteminde çiğnenip çiğnenmediği en önde, önemlidir.
İçinden geçtiğimiz günlerde, yapılan PCR testi sonucu pozitif olanların yaşadıklarında hasta haklarına uyumun ne olduğunu bilemiyoruz.
Her kötü ihmalde hasta haklarının çiğnendiğinden hiç kuşkum yok.
Sağlık konusunda her yazıyla hasta haklarının da altını doğrudan ya da dolaylı olarak çizebiliriz. Sağlıkla doğrudan ilgilenenlerin, hasta haklarından haberdar olmaması olası değildir.
Nedir bu hasta hakları?
Bazılarını sizlerle paylaşarak, hasta hakları için mücadele edenlere katkı koyayım.
“… Her kişi, sağlığını uygun koruyucu önlemler, doktor, yardımı ile koruma ve mümkün olan en üst düzeyde sağlıklı olma hakkına sahiptir.
… Hasta, sağlık durumu hakkında bütünsel bilgilendirme hakkına sahiptir. Buna tıbbi veriler, önerilen tıbbi süreç, alternatif her sürecin ve tedavinin tehlikeleri ve avantajları, tedavi uygulanmamasının olası sonuçları da dahildir.
… Hastaya veya onun adına bilgilendirilmesi için seçtiği kişiye bilgi, mümkün olduğu oranda teknik terminolojiden kaçınılarak, anlaşılabilir bir şekilde verilmelidir.
… Her tıbbi müdahalenin önkoşulu, hastanın anladığı bütünsel bilgilendirmeden sonra, bu konuda onayını vermesidir.
… Hastanın kimliğini ortaya koyabilecek tüm bilgiler ve veriler koruma altında olmalıdır. Hastayı ilgilendiren maddeler de dahil olmak üzere bilgilerin ve verilerin arşivlenmesi ve saklanması, hastanın kimliğini ortaya çıkarmayacak şekilde yapılmalıdır.
… Alternatif tedavi ve bakımın seçimi konusunda kararlar öncelikle hastanın çıkarları temelinde alınır. Maliyet ikincil bir parametredir.
… Hastanın, teşhis, tedavi ve bakımına katılan, özel veya devlete ait, tüm kişiler ve kurumlar arasında koordinasyonu da içeren kesintisiz devam eden tıbbi bakım hakkı vardır.
… Hastanın en son aşamaya kadar insanca bakım hakkı ve onurlu ölme hakkı vardır.
* * *
Tırnak içinde aktardıklarımı daha da uzun tutabilirdim. Ancak sizlerle paylaştıklarımı okurken, azıcık bir çabayla bizdeki mevcut koşullarla mukayese ederseniz, hasta haklarına saygı bakımından nerede olduğumuzu çok kolay anlarsınız.