Dünya

Google ile İsrail arasındaki Nimbus Projesi'ni protesto eden 9 Google çalışanı gözaltında


The Washington Post’un haberine göre Google çalışanları, New York ve California’nın Sunnyvale kentlerindeki ofise giderek firmanın İsrail’e gelişmiş yapay zeka teknolojisi verilmesini kapsayan “Nimbus Projesi” anlaşmasını protesto etti.


Ofiste saatlerce oturma eylemi yapan çalışanlar, “Google saklanamazsın”, “Seni soykırımla suçluyoruz”, “Soykırıma fon sağlıyorsun” sloganları atarak Google 1,2 milyar dolar değerindeki anlaşmadan çekilmedikçe eylemlerine devam edeceklerini belirtti.


İhbar üzerine ofislere gelen polisin, “ofisten çıkmazlarsa gözaltına alınacaklarını” söylemesinin üzerine eylemlerine devam eden 9 çalışan, gözaltına alındı.


Google sözcülerinden Bailey Tomson, eylemin “politikalarının ihlali” olduğunu savunarak gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimlerinin kesildiğini ve bu kişilere idari izin verildiğini aktardı.


Ofis dışında da “Nimbus Projesi” protesto edildi


Ofisteki oturma eyleminin yanı sıra New York ile California eyaletinin Sunnyvale ve Seattle kentlerindeki ofislerin önünde anlaşma protesto edildi.


Oturma eylemi ve çalışanların gözaltına alındığı anlara ait görüntüler, sosyal medyada yayıldı.


New York ofisi önünde düzenlenen gösteride, Yahudi olduğunu ifade eden konuşmacı, Nimbus Projesi’nin sona ermesi çağrısında bulunmak için oturma eylemi yaptıklarını belirterek “Holokost mağdurları soyundan biri olarak” eyleme katıldığını söyledi.


Bu protestolara Amazon çalışanlarının da katıldığı ifade ediliyor.


Nimbus Projesi


Nimbus Projesi veri depolaması, toplaması, analizi, veri üzerinden motif ve özellik tanımlaması ve bu toplanan bilgilerle olası veri ve motif tahmini yapılmasını sağlayan bir bulut (Cloud) ve makine öğrenimi sisteminden oluşuyor.


Nimbus Projesi adı verilen 1,2 milyar dolarlık projenin sözleşmesi, Nisan 2021’de İsrail ile Google ve Amazon şirketleri arasında imzalandı.


İsrail Maliye Bakanlığı, 21 Nisan 2021’de bu anlaşmaya ilişkin açıklamasında, İsrail’in yaklaşık 1,2 milyar dolar bir yatırımla kendi yerel bulut depolama sunucu merkezlerini kurmasını sağlayacak devasa bir devlet ihalesi olan Nimbus Projesi’ni, Google ve Amazon’un kazandığını duyurdu.


Söz konusu sistem, İsrail ve ordusunun sağladığı tüm veri tabanları, kaynakları hatta sokak ve dron kameraları gibi canlı gözlem kaynaklarındaki tüm verileri kendinde toplayabilme özelliğine sahip.


Google çalışanları, “Nimbus Projesi”ne dahil olduklarını bilmiyor


YouTube’da çalışan yazılım mühendisi Zelda Montes, söz konusu projeye ilişkin Google’ın çalışanlarına danışmadığını belirterek “Pek çok çalışan bu sözleşmenin içinde olduğunu bile bilmiyor. Google’da yaklaşık 180 bin çalışan var ancak bu kişilerin çok küçük bir kısmı İsrail hükümeti ile böyle bir sözleşme olduğunu biliyor.” demişti.


Projenin “gizliliği” nedeniyle bilgilerinin kısıtlı olduğuna işaret eden Montes, “Emeğimizin bilmediğimiz şekillerde kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz.” demişti.


Montes, İsrail’le yapılan anlaşmaya dahil olmalarından duyduğu rahatsızlığa dair şöyle konuşmuştu:


“Doğası gereği siyasi olan bir sözleşmeyi tarafsızmış gibi göstermeye çalışmanın çok sorumsuzca olduğunu düşünüyorum çünkü bir hükümetle sözleşme yapıyorsunuz ve bu da siyasi bir şey. Şu anda dünyadaki en yüksek mahkeme tarafından soruşturulan İsrail hükümeti ile neden bir sözleşme yapıyoruz?”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu