Güney KıbrısKıbrısManşet

Anastasiadis: “İki bölgeli, iki toplumlu federasyon için iş birliğine hazırız”

Rum Lider Nikos Anastasiadis, bu sabah BM Genel Sekreteri’nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında kendisinin ve Kıbrıs Rum tarafının gayri resmi konferansa üretici bir şekilde katılma kararlılığını yineledi. Ayrıca, çalışabilir, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulunması konusunda işbirliği yapmaya olan siyasi iradesini teyit etti.

Kıbrıs Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Kousios’un yazılı açıklamasına göre, Anastasiadis, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyinin kararları ve onaylamaları ve 25 Kasım 2019’da Berlin’deki ortak açıklama ve Doruk Anlaşmaları temelinde, bugüne kadar başarılan ortak görüş birlikleri ve aynı zamanda AB ilke ve değerleri temelinde Rum tarafının, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dönüşmesi yönünde bir çözüm bulunması konusunda işbirliği yapmaya olan iradesini iletti.

Kousios’a göre, Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının, özellikle Türkiye Hükümetinin AB il oluşturmak istediğini açıkladığı olumlu gündem ışığında, AB’nin Kıbrıs’la ilgili konferansa gözetici olarak katılmasının AB üyesi olan tüm Kıbrıs’ın yararına olacağına inandığını bir kez daha yineledi.

Görüşme, BM Genel Sekreteri’nin 27 – 29 Nisan’da Cenevre’de Kıbrıs’la ilgili gayrı resmi konferans hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştirildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu