Hasan HastürerYazarlar

Üniversitelerimizde güzel örnekler yok mu?

Sahte, ya da daha yumuşak isimlendirmeyle meşru olmayan diploma konusunda yaşananlar, bu toprakları vatan bilerek sevenlerin yüreğini acıtıyor.

Büyük bir ülkede olsa, genelleme yapılması zorlaşır. Biz küçük, minik bir ülkeyiz. Kapıların açılmasından sonra, adanın her yanına seyahat edebilir olsak da, Kıbrıs adasının yaklaşık üçte birlik bölümü, esas yerleşim bölgemizdir.

Güney Kıbrıs’ta altın pasaport konusu ya da en son bir manastırda ortaya çıkan skandal nedeniyle, ‘rezil olduk’ demeyiz. Sıra Kuzey Kıbrıs’a geldiği zaman, ortaya çıkan olumsuzluklardan, skandal nitelikli gelişmelerden, rezilliklerden çok derin rahatsızlık duyarım.

Yaşam menzilimiz içinde ortaya çıkan bu kirliliklere karşı isyan ederim. Bu rezillikler, gazeteciler için konu zenginliği. Yazalım, söyleyelim, gitsin. Dilimizin ucuna ilk gelenleri, yazıp, söylesek az bile. Ancak toplumsal algımıza verilen zarar düşünüldüğü zaman o kadar kola değil, yazıp söylemek.

***

Meşru olmayan diploma ve üniversite bağlantılı, yolsuzluklar, hırsızlıklar, depreme benzer.

Depremlerin panoramik görüntüsü içinde yerle bir olan binalar yanında ayakta kalan binalarda olur genelde.

Çevresindeki binalar yıkıldığı için, ayakta kalan binalar, olduklarından yüksek görünürler.

Yıkılanların neden yıkıldığı, sağlam binaların sağlamlığı araştırıldığı zaman çok daha kolay anlaşılır.

***

İçinden geçmekte olduğumuz bu günlerde, meşru olmayan diploma ya da paralel yolsuzlukları genelleme yaparak ele almam.

Suçun bireyselliği gibi meşru olmayan diploma konusunda da sayıları ne olursa olsun, suçun bireyselliği esastır.

Dünya çağında kaliteli eğitim verme gayretinden geri adım atmayan üniversitelerimiz yok mu?

Var, elbette.

Lisans ya da yüksek lisans diploması alırken, kurallara sıkı sıkıya bağlı, öğrencilerimiz ve üniversitelerimiz de var.

Elbette bir örnek verdiğim zaman ötekileri olumsuz grupta tutmuyorum. Sıkıntı yaratan üniversitelerin sayısının az olduğuna inancım ağır basma eğilimindedir.

2017 yılında kurulan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi ARUCAD, nu günlerin herhalde en rahat üniversitesidir. Dün Rektör Prof. Dr. Asım Vehbi ile konuştum. “Eğitim kalitemizden taviz hiç vermedik. Okula kaydını yaptırdıktan sonra, öğrenciliği sorgulanacak bir tek öğrencimiz de yoktur.” dedi.

***

Erbil Arkın, ARUCAD’ın varoluşunun en önemli ismidir. Pek çok özel üniversite kazanç amaçlı kurulurken, Erbil Arkın, karlılığıyla değil, eğitim kalitesiyle, Kıbrıs’tan öte bölgede hatta dünyada varlığı kabul görecek bir anlayışla ARUCAD’a hayat verdi.

3 yaşından sonra eğitimini ve yaşamını İngiltere’de sürdüren Erbil Arkın, İngiltere, Leicester’deki De Montfort Üniversitesi’nde Endrüstriyel Tasarım eğitimini tamamladıktan sonra Kıbrıs’a dönerek çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Arkın Group’u kurdu. Erbil Arkın önemli bir Rodin koleksiyoneridir. Sanata ve kültüre yatırım yapmayı kendine misyon edinen Erbil Arkın ARUCAD’da ‘Kıbrıs’ta dünya sıralamasında yer alan anıt heykel projesi ve etkileri: Asil Köylü heykeli’ konulu tezi üzerine yüksek lisans yaptı.

Yüksek Lisansını yaparken, işiyle ilgili randevularını, ayarlayıp, derslerine düzenli bir öğrenci olarak katıldı. Ödevlerini yaptı. Tezini hazırlayıp, hocaların önünde sunuşunu gerçekleştirdi. Proje kapsamında yaptığı heykel çalışmalarını da Lefkoşa’da sanat hazzı duyarak, Sevda Orr’un proje eserleriyle birlikte sergiledi.

***

Sevda Orr, kim?

Sevda Orr, İstanbul’da doğup büyüdü. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden dereceyle mezun oldu. Ardından Londra’daki Richmond Koleji’nden Moda Tasarımı diploması aldı. Daha sonra çok uluslu bir Alman şirketinde, İstanbul ve Zürih’te, tekstil ve konfeksiyon tasarımında çalıştı. Londra’daki bir çocuk kostümü işletmesi ile Kahire’deki bir kırtasiye işletmesinin kurucusudur. Ayrıca Jakarta’da bir uygulama tasarım şirketinin kurucu ortağı ve Yaratıcı Direktörüdür. ARUCAD’da Sanat alanında yüksek lisans eğitimi aldı. Mekana özgü enstalasyonlar üzerinde çalışmalarını somutlaştırdı.

Yaşamını Londra’da sürdürürken, ARUCAD’daki yüksek lisans döneminde, devamlılığını aksatmamak için sık sık Kuzey Kıbrıs’a geldi. Yüksek Lisans diplomasını onurla aldı.

***

Bu iki örnekteki iki ismin yüksek lisans diplomasına gereksinimi yoktu. Ancak, bilgi dağarcıklarında nitelikli bir artış yapmak istediler ve başardılar. Hiç kuşkum yok aldıkları Yüksek Lisans diploması, hak ediş ayrıntılarıyla incelendiği zaman dünyanın her yerini kabul görür.

Bir yanda bizi rezil edenler, öte yanda da bu iki örnek…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu