Kıbrıs

Güney Kıbrıs mahkemelerinde ABD-Rusya gerilimi

Lefkoşa, 1 Mayıs 24 (TAK): Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında, Güney Kıbrıs’ta tutuklu bulunan Rus-Alman iş adamı Artur Petrov’un ABD’ye iadesiyle ilgili siyasi boyutları da bulunan bir gerilim yaşandığı ve konuyla ilgili hukuki mücadelenin Güney Kıbrıs’taki Temyiz Mahkemesi’nde sürdüğü bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Petrov’un 2022 yılının Şubat ayı ile 2023 yılının Ağustos ayı arasındaki dönemde, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne Ukrayna’ya açtığı savaşta destek olmak için mikroelektronik parça tedarik etmek de dahil 7 farklı suç işlediğini ve ABD makamları tarafından verilen talimatla, geçen yıl Ağustos ayında Güney Kıbrıs’ta tutuklanarak Larnaka Kaza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladığını yazdı.

Gazete, Larnaka Kaza Mahkemesi’nin, Petrov’un ABD’ye iade edilmesine hükmettiğini; ancak Petrov’un avukatı İlias Stefanu’nun, Petrov’un ABD’ye iade edilmesine, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın “Petrukhin Doktrini”ne çerçevesinde itiraz ettiğini kaydederek, “Petrukhin Doktrini”ne göre, Almanya makamları haberdar edilmeden, Petrov’un Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler dışındaki bir ülkeye iadesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bu itirazın Larnaka Kaza Mahkemesi tarafından kabul edildiğini kaydeden gazete, Rum Başsavcılığının ise bu kararı geçen Perşembe bozduğunu ve Petrov’un ABD’ye iade edilmesine yeşil ışık yaktığını yazdı.

Gazete, Stefanu’nun bu kararı Yüksek Mahkeme’ye taşıyacağına kesin gözle bakıldığını belirterek, Rusya’nın da konuyu yakından izlediğini ve Rusya Haber ajansı TASS’ın, konunun siyasi boyutunu gündeme taşıdığını kaydetti.

Haberde, Petrov’un polise verdiği ifadede, mikroelektronik parçaları Güney Kıbrıs, Letonya ve Tacikistan piyasasında kullanıma yönelik olduğuna dair yalan beyanda bulunduğu da ifade edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu