Kıbrıs

Sığınmacı konusundaki gelişmeler ve tedbirler

Lefkoşa, 18 Nisan 23 (TAK): Güney Kıbrıs’ın sığınmacı akının önlenmesi için aldığı tedbirler ve bu yöndeki gelişmeler bugün de Rum basınında geniş bir şekilde yer aldı.

Fileleftheros gazetesi “500 Sığınmacı Bilinmeyene Doğru Yola Çıktı-Kıbrıs Sığınmacı Konusunun Önlenmesi İçin Aldığı Tedbirlerin Sonuç Verip Vermediğini Görmeyi Bekliyor” başlıklı haberinde sığınmacılarla ilgili yaşanan gelişmelere yer verdi.

Güney Kıbrıs’a yönelik 500 kadar Suriyeli sığınmacı taşıyan beş tekneyle dün saatlerce süren  “korku filminin”, ilk önce iki, daha sonra diğer üç teknenin geri gitmesiyle sona erdiğini yazan gazete, Liman ve Deniz Polisinin, teknelerin geri dönmesinden önce sığınmacılara battaniye ve gıda yardımında da bulunduğunu belirtti.

Bahse konu sığınmacıların, Lübnan’a geri dönüp dönmediklerinin veya ileriki günlerde Güney Kıbrıs’a geri dönme girişiminde bulunup bulunmayacaklarının bilinmediğini belirten gazete, bahse konu gemilerin, Güney Kıbrıs’ın 60 deniz mili açıklarda tespit edildiğini de yazdı.

Lübnan makamlarının, sığınmacıları ülkeye geri götürmeyi taahhüt etmediğinin görüldüğünü, bu nedenle Güney Kıbrıs’a ait radarların alarmda kalmaya devam ettiğini yazan gazete, Rum makamlarının, artan sığınmacı akını nedeniyle kara sularının, özellikle Lübnan tarafının gözetimine ilişkin tedbirleri artırdığını belirtti.

Gazete Lübnan ve Güney Kıbrıs’ın tüm düzeylerde sürekli iletişim halinde olduklarını da yazdı.

Habere göre, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu, Rum Liman ve Deniz Polisinin sığınmacı akışını engellenmesi amacıyla Beyrut kıyılarına 25-30 deniz mili mesafede, uluslararası sularda konuşlanmasına yönelik operasyonu yorumlamaktan kaçınırken operasyonel bir planlamanın söz konusu olduğunu belirtti.

Yoannu, sığınmacı konusunda uygulamaya koydukları tedbirlerin sonuçlarını ileriki günlerde görmeyi beklediklerini söyledi.

Yoannu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis başkanlığındaki heyetin Lübnan’ı ziyaret etmesinin ardından, ülke(Lübnan) makamlarının gemilerin yelken açmasını  engellemek için elinden geleni yapacağı taahhüdünde bulunduğunu belirtti.

Rum Yönetimi’nin sığınmacı akınının önlenmesi amacıyla başka tedbirler de aldığını anımsatan Yoannu, dün uygulanan tedbirin(operasyonun) “B planı” olup olmadığı sorusu üzerine ise “hayır” yanıtını verdi ve “B planının” gerektiği zaman açıklanacağını ifade etti.

Gazete Rum Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’ın 65 denizi mili açıklarında, geçtiğimiz gün itibarıyla Deniz Kuvvetlerine ait “Alasia” ve  Liman Polisine ait “Thiseas”, “Evagoras” ve Posidonas” gemilerinin katılımıyla, operasyon başlattığını anımsattı.

Habere göre “Evagoras” ve “Posidonas”  gemilerinin operasyona ek olarak  sığınmacılara gıda ve battaniye taşınmasına da katkı koydu.

“Alasia” ve “Thiseas” gemileri ise Güney Kıbrıs-Lübnan deniz bölgesi arasında sığınmacı akınını önlemek için devriye gezdi.

Politis gazetesi ilgili haberi “Deniz Operasyonu İçin Gölgeler ve Soru İşaretleri” başlığıyla aktarırken Rum Yönetimi’nden geçtiğimiz Salı gününden itibaren gelişim halinde olan deniz operasyonu konusunda herhangi bir resmî açıklama gelmediğine dikkati çekti.

Konuya müdahil olan bakanlıkların operasyona katılan gemiler ve gelişi engellenen gemilerin akıbeti konusunda herhangi bir yorum yapmadığını yazan gazete, operasyona ilişkin sızan haberlerin de rahatsızlık yarattığını, operasyonun basından uzak tutulması gerektiği düşüncesinin de bulunduğuna dikkati çekti.

Alithia gazetesi “Denizde Av-Sıfıra Sıfır Elde Var Sıfır” başlıklı haberinde Rum Hükümetinin, bir yandan Lübnan ile anlaşma sağladığı diğer yandan da önleyici tedbirler aldığına dair attığı sevinç naralarına rağmen, tek elde ettiği şeyin “sıfıra sıfır elde var sıfır” olduğunu yazdı.

Gazete haberinde Arapça yayımlanan internet sayfalarına atıfta bulunarak Güney Kıbrıs’a gelmeye çalışan teknelerden ikisinin bulundukları noktadan ayrılarak- teyit edilmemekle birlikte- Lübnan’a doğru hareket ettiğini diğer 3 teknenin ise tespit edildiği noktada durmaya devam ettiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu