Kıbrıs

Tatar: Anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olabilir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında temaslarını aktardı. Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı toplantının olumlu geçtiğini ifade etti.

“1960 kuruluş anlaşmalarından kaynaklı kazandığımız, özden gelen müktesep haklarımızınbizlere teyidi edilemeden bir müzakere sürecine girmemizin doğru olmayacağını ve bunu kabul etmeyeceğimizi Guterres’e ilettim” diyen Tatar, BM Genel Sekreteri’nin de bunun farkında olduğunu söylediğini dile getirdi.

Tatar, “İzolasyon ve ambargoların ortadan kalkması gerektiğini, direkt ticaret, direkt uçuş, gerektiğinde dünya muhataplarmızla direktgörüşmeye engel olan şeylerin kalkması gerektiğini Guterres’e ilettik. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son 2 yıldır BMGenel Kurullarında yaptığı çağrıların dikkate alınması gerektiğini, bu çağda demokrasi ve insan haklarının değer bulduğu dönemde,Kıbrıs Türk halkına bu uygulamanın haksızlık olduğunu söyledik. Zorla bir çözümü bize empoze etmeye çalışıyorlar ama buna evet demeyeceğimizi kendisinin bilmesi gerektiğini söyledim” dedi..

Cumhurbaşkanı görüşmede, Guterres’ePile yolu konusunda Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlığı ve yeşilırmakta ara bölgede BM’nin dolaylı olarak izin verdiğiyol yapımına ilişkin bilgi aktardığını da vurguladı. Tatar, Guterres’in bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini de söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın Kıbrıs’takiçalışmalarından dolayı süreç başlıyor gibi algı yaratılmasına son verilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, müzakerelerin ancak egemen eşitlik ve eşit statü ile başlayabileceğine vurgu yaptı.

Tatar, “Anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olabilir. Bizi yama yaparak değil.. oyunlara gelmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz’deki gelişmelere bağlı olarak Kıbrıs’ta artık anlaşma olacaksa KKTC bağımsız bir devlet olarak anlaşmanın parçası olması gerek. Bunda ısrarcıyız ve geri dönmeyeceğiz” dedi.

New York’ta toplantılara ve davetlere de katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Görevimizi hakkaniyeti ile yapıp ülkeye dönmenin mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu