Kıbrıs

RMMO ve Rum Liman ve Deniz Polisi Lübnan açıklarında devriyede

Lefkoşa, 17 Nisan 24 (TAK): Rum Yönetimi, Lübnan’dan Güney Kıbrıs’a Suriyeli sığınmacı akışını, Beyrut kıyılarının 25-30 deniz mili açığına gönderdiği RMMO’ya ve Rum polisine ait iki tekne ile engellemeye başladı.

Fileleftheros “Lübnan Açıklarında Milli Muhafız Ordusu ve Polis Operasyonu” başlıklı haberinde RMMO ve Polis teknelerinin dün sabahın erken saatlerinde, “sığınmacı akışını engelleme” kesin emri ile Beyrut kıyılarına 25-30 deniz mili mesafede, uluslararası sularda konuşlandığını yazdı.

Gazetenin “benzeri görülmemiş operasyon” vurgusuyla aktardığı habere göre, Rum yetkili bakanlıklarının ve makamlarının RMMO ve Rum polisi ile koordinasyonuyla salı sabahı sat 03.00 sularında başlayan operasyona, RMMO’nun 18 mürettebatı ile “Alasia” isimli genel destek gemisi ve Liman ve Deniz Polisi’nin 20 mürettebatı olan “Thiseas” isimli devriye gemisi katılıyor.

Alasias ve Thiseas’ın dönüşümlü olarak başka teknelerle değiştirileceği kaydedilen haberde, görevlendirilen personelin de  seyir halindeyken yönetilmesi gereken görevleri yerine getirebilecek eğitim ve donanımda kişiler olduğu belirtildi.

Gazete aktardığı bilgilerin hiçbir resmi makam tarafından doğrulanmadığını, Rum Polis Basın Subayı  Hristos  Andreu’nun ise “bu aşamada, sığınmacılar konusunda alınan kararın uygulanmaya çalışıldığını söyleyebilirim, daha fazlasını söyleyemem.” dediğini aktardı.

Sigmalive, RMMO-Liman ve Deniz Polisi ortak operasyonunun devam ettiğini, Liman Polisine ait “Evagoras” ve “Posidonas” isimli iki teknenin gece yakıt ikmali için dönen “Thiseas”ın yerine geçtiğini ve Thiseas’ın ikmal yaptıktan sonra saat 11.00’de yeniden denize açıldığını kaydetti.

Habere göre, ortak operasyon çerçevesinde Güney Kıbrıs’a doğru seyreden 5 sığınmacı teknesine müdahale edildi.  Teknelerden ikisinin Lübnan’a döneceğini bildirmesine karşın biraz geri gittikten sonra durduğu, bu nedenle 5 sığınmacı teknesinin halen Güney Kıbrıs açıklarında bulunduğu bildirildi.

Politis “’Filomuzu’ Denize Çıkardık” başlığıyla birinci sayfasından “Lübnan Açıklarında Teknelerle Devriye… Sığınmacılar Konusunda Yeni Önlem” başlığıyla da iç sayfasından aktardığı haberde RMMO ve Rum Liman ve Deniz Polisi’nin ortaklaşa yürütmekte olduğu bu önlem 10 gün içerisinde arzu edilen sonucu vermezse ek önlemler alınacağını yazdı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu