Kıbrıs

Erhürman: “2024’te bu zihniyetten kurtulmalıyız. Toplumsal muhalefeti bu karar etrafında toplamak gerek”

Lefkoşa, 17 Nisan 24 (TAK): Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkeyi bir partiden ziyade bir zihniyetin yönettiğini kaydederek, “2024 yılında bu zihniyetten kurtulmalıyız. Toplumsal muhalefeti bu karar etrafında toplamak gerekiyor” dedi.

CTP’den verilen bilgiye göre, Erhürman Radyo Mayıs’ta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

-“Birbirimizle didişme zamanımızın olduğunu düşünmüyorum”

Toplumun mutsuz olduğunu, hükümet edenlerin ülkeyi yönetmek gibi bir gaileye sahip olmadığını savunan Erhürman, “Olayın ciddiyetinin farkındaysak, şikayetçi olmakta samimiysek, sadece bugünden değil, çocuklarımızdan çaldığımızın farkındaysak, birbirimizle didişme zamanımızın olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

-“Kalabalığın içinde yoklaşıyoruz”

Talebi artık Kıbrıslı Türklerin belirlemediğini söyleyen Erhürman, şunları ifade etti:

“Bizim refah seviyemiz her gün daha da aşağıya gidiyor. Yoksullaşıyoruz, kalabalığın içinde yoklaşıyoruz. Her alanda kaos üretiyorlar. Hem işe yaramıyorlar hem kaos yaratıyorlar. Karar nettir, bizim bu zihniyetten kurtulmamız gerekir. Biz gereğini yapmak üzere yoldayız. Herkes de şikayetinde samimiyse, gereğini yapması lazım.”

-“Üniversitelerin üzerindeki kara bulutların nasıl temizleneceği temel mesele”

Geçersiz diplomaların bir an önce tespit edilip iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Erhürman, kavramları birbirinden ayırmak gerektiğine işaret etti.

Güzelyurt’taki üniversiteye polisin girdiğini ve “geçersiz diploma” kavramının artık kullanılamayacağını söyleyen Erhürman, bütün suç tanımlarını zaten polisin yapacağını belirtti.

“Geçersizliğin üstüne bir suç var mıdır, polis hepsini tanımlayacak” diyen Erhürman, bütün üniversitelerin üzerindeki kara bulutların nasıl temizleneceği konusunun temel mesele olduğunu vurguladı.

YÖDAK’ın devreye girip yapılacak çalışmalarla geçersiz diplomaların tespitini yapması gerektiğini belirten Erhürman, kamuoyunda “Güzelyurt’taki soruşturmanın üstünün örtüleceği” konusunda bir endişe olduğunu aktardı.

Diğer üniversitelerle ilgili de denetimlerin hızlıca yapılması gerektiğini kaydeden Erhürman, “bu alanı bir an önce temizleyelim” önerisini en baştan beri yaptıklarını anımsattı.

Polis Genel Müdürlüğü’nün doyurucu bir açıklama yapması gerektiğine işaret eden Erhürman, söz konusu açıklamayla kamuoyundaki algının dağıtılabileceğini ifade etti. YÖDAK’ın da “biz bu denetimleri başlattık” açıklamasını yapması gerektiğini söyleyen Erhürman, diğer üniversitelerdeki denetimler konusuna da işaret etti.

-“Bütün konular tek bir kapıya çıkıyor ve bu ülke yönetilmiyor”

Kuzu eti fiyatına koyulan narh ile ilgili de konuşan Erhürman, söz konusu durumun ekmekte de denendiğini ama tutmadığını söyleyerek şunları ifade etti:

“Narh, liberal ekonomilerde kolay başvurulan bir şey değildir. Bu ekonomik model içerisinde bunu yapmak istiyorsanız, ilgili tarafları masaya çağırırsınız. Kasaplarla da hayvancılarla da maliyetler üzerinden tartışırsınız, narhı koyarsınız. Ekmekte de yaşandı, doğru dürüst istişare süreci olmadı.”

Hükümet edenlerin “müjde” diye duyurduğu şeylerin uygulanmadığını savunan Erhürman, “Sen narh bile koyamıyorsun. Narh koyduğun yerde bile fiyat denetimi yapamıyorsun. Bir otorite boşluğu daha yaratıyorsun. Bütün konular tek bir kapıya çıkıyor ve bu ülke yönetilmiyor” ifadelerini kullandı.

-“Aldığımız para artıyor, o parayla alabileceğimiz mal ve hizmet sayısı ise azalıyor”

Piyasanın, güneyden gelenlerin alım gücü üzerinden fiyatlandığını de söyleyen Tufan Erhürman, “Sigaraya gelen 6 TL’lik zam da öyle. Benzinin fiyatı belirlenirken de güneyden gelenlerin alım gücü üzerinden belirleniyor” dedi.

Planlamayı doğru yapmadan karar üretilemeyeceğinin altını çizen Erhürman, hayat pahalılığının dört ayda bir verileceğini konusuna da değinerek alınan kararların alım gücünü koruyan kararlar olmadığını belirtti.

 “Aldığımız para artıyor, o parayla alabileceğimiz mal ve hizmet sayısı ise azalıyor” diyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının hem yoksullaştığını hem de yoklaştığını söyledi.

Trafikte bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen Tufan Erhürman, eğitimin ve toplu taşımacılığın önemine işaret etti.

Erhürman, “Cezaları artırmak bir yere kadar caydırıcılığı artırmaktır, bir süre sonra caydırıcılık getirmez” dedi.

-“BM Güvenlik Konseyi kararları net”

Kıbrıs konusuna da değinen CTP Genel Başkanı Ehürman, “Bu ülkede bir çözüm olacaksa, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon olacağı çok açıktır” dedi.

Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında da bunun net olduğunu dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu