Derviş Doğan

Bölge ateş çemberi içinde kaldı

Ne İsrailmiş arkadaş. Filistinlileri aylardır öldürüyor, ortalığı yakıp yıkıp dümdüz ediyorlar. Hadi batı dünyası sus pus anladık da bilmem kaç milyarlık İslam alemi ne yapıyor. Sus pus, güçsüz ve etkisiz. Kağıttan aslan. Bir Hristiyan Güney Afrika kadar olamadılar…..

Bu vahşetin gölgesinde İslam alemi bayram kutladı. Oysa Gazze müslüman bir nüfusun eviydi.. İsrail evlerini başlarına yıktı geçirdi. Bugün  itibariyle kayıtlı ölüm sayısı 33,000’i aştı %90 dan fazla sivilin  % 40 dan fazlası da çocuk! Enkazların altında kalan binlercesinin sayısı belli değil..

Bu arada  İsrail’in Şam’da bulunan İran konsolosluğuna düzenlediği ve 7 askeri danışmanın ölümüyle sonuçlanan hava saldırısına misilleme niteliğinde, İran önceki gece İsrail’e yönelik çok sayıda dron ve füze saldırısı gerçekleştirdi. Yüzlerce füze ve dron  fırlatıldı İsrail’e…

Haliyle İran’ın dini lideri Hameney’in ‘İsrail’e sert bir cevap verilecektir’ açıklaması, Ortadoğu’da olası bir İran-İsrail savaşının sinyallerini veriyordu..

Tabiatıyla böyle bir çatışma ortamının oluşması, sadece iki devlet arasında kalmayacağı  Ortadoğu’nun ve Doğu Akdeniz’in dengelerini etkileyebilecek sonuçlara yol açacağını hesaba katmamak saflık olur.

Küresell bir savaş olasılığı şu anda zayıf görülse de, taraflar arası gerginliğin bir bölgesel savaşa dönüşme olasılığının önlenmesi için sadece  mesaj yayınlamakla kalmamalı, uluslararası ilişkilerde yoğun ve etkili bir diplomasi sürdürmek şart oldu.

Rusya’nın ABD’nin İran’a yönelik bir müdahalesinde  İran’ın yanında olacağını ve her türlü desteği vereceğini açıklaması da uluslararası alanda bu bölgesel savaşın ciddi sonuçlara gebe kaldığının en açık  göstergesidir. Dolayısıyla Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’i de içine alan bu ateş çemberinin küresel bir savaşa zemin yaratmasının önünü almak şart olmuştur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu