Kıbrıs

Hristodulidis: “Türklerin iki devletli çözüm talepleri saçmadır

GKRY lideri Nikos Hristodulidis, Türklerin iki devletli çözüm taleplerini “saçma” olarak nitelendirdi ve Kıbrıs sorununun çözümü için BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edilenden başka bir zemin olmadığını ve olmayacağını vurguladı.

Dün akşam Londra’da Kıbrıs Rum Kardeşliği’nin 90. yıldönümü etkinliğinde konuşan Hristodulidis, müzakerelerin yeniden başlaması için Türklerin önkoşul olarak ileri sürdüğü egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü konusundaki pozisyonlarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Hristodulidis, 180’den fazla dinleyici ve İngiliz milletvekilinin önünde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türk pozisyonları uzun zaman önce yanıtlanmıştır. Bu yanıtlar yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm hükümetleri tarafından verilmemiştir. Türk talepleri bizzat uluslararası toplum tarafından da ısrarla yanıtlanmıştır. İstila, güç kullanımı ve işgalden kaynaklanan hukuksuzluklar kabul edilemez, yasallaştırılamaz. Bizim için Kıbrıs sorununu, üzerinde mutabık kalınan çerçeve zemininde çözmekten başka bir seçenek yoktur.”

Mevcut durumun hiçbir şekilde Kıbrıs’ın geleceğini oluşturamayacağını ifade eden Hristodulidis, liderliği devraldığı ilk günden itibaren barış sürecine ivme kazandırmak için sistemli ve tutarlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Bu çerçevede Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisinin atanmasını, Guterres’in, karşılıklı kabul edilebilir ve adil bir çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlatılmasının “mutlak gerekliliği” lehine verdiği “önemli bir mesaj” olarak nitelendirdi.

Nikos Hristodulidis, BM ve AB ilkeleri çerçevesinde yaşayabilir ve kapsamlı bir çözümün müzakere edilmesi yönündeki kişisel taahhüdünü yineledi ve bunun kendisi için “mutlak öncelik” olduğunu belirtti.

Etkinliğin sonunda Hristodulidis, onur ve sorumlulukla kabul ettiğini ifade ettiği Kıbrıs Rum Kardeşliğinin Koruyucusu olarak ilan edildi.

Aynı paye daha önce tüm GKRY liderlerine ve merhum Başpiskopos Hrisostomos’a da verilmişti.

Hristodulidis dün öğleden sonra Londra’da, yatırımcılar, sermaye yöneticileri ve işadamlarıyla kapalı bir toplantı düzenleyerek, Güney Kıbrıs’ı cazip bir yatırım yeri olarak tanıttı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu