Kıbrıs

CTP basın toplantısı düzenledi;Hayat Pahalılığı’nın hesaplanması ve Yükseköğrenimle ilgili komitelerin tespitleri değerlendirildi

Cumhuriyetçi Türk Partisi, “Hayat Pahalılı’ğının yanlış hesaplanması ve yükseköğrenim konusunda kurulan komitelerde gelinen aşamayla ilgili son gelişmelere ilişkin bilgilendirme” amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Cumhuriyet Meclisi Zalihe Çavuşoğlu Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak “İstatistik Kurumu Verilerinin Gerçeği Yansıtıp Yansıtmadığının Araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma Komitesi” Başkan Vekili Devrim Barçın, 2023 yılı 2’nci 6 aylık süreçte, HP’yi yüzde 50.31 açıklandığını, ancak Aralık 2023’te yüzde 5.44 olan HP’nin, Ocak 2024’te 3.84 olarak duyurulduğunu söyledi.

Barçın, Şubat ayında ise HP’nin yüzde 4.59 olarak açıklandığını anımsatarak, Ocak 2023 ile Şubat 2024 arasındaki 14 ayda binlerce ürünün fiyatının sabit kaldığını, Şubat ayında ise yüzde yüze yakın zam yapıldığını belirtti.

İstatistik Kurumu ile yapılan toplantıda enflasyon hesaplamada ölçülen 829 maddeden 97’sinde hata olduğunu kendilerinin de beyan ettiklerini ifade eden Barçın, enflasyon bunlardan 75’i artırılmadan hesaplandığında ise bunun yüzde 9.15’lik bir rakam olduğunu anlattı.

Barçın, ilk iki ayın doğru verilerle tekrar hesaplanması gerektiğini söyledi.

Sonrasında ise “Yükseköğretim Kurumlarının Faaliyetlerinin İdari ve Mali Denetim Sisteminin ve YÖDAK’ın Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi” Başkan Vekili Sıla Usar İncirli, komite çalışmalarının detaylarını paylaştı.

İncirli, YÖDAK’ın ülkedeki üniversite artışına karşı yetersiz kaldığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK arasında kopukluk ve iletişimsizlik olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Ülkedeki öğrenci sayısında ise net bir rakama ulaşamadıklarını belirten İncirli, ülkedeki 23 aktif üniversite dışında 13 tane ön izinli üniversite daha bulunduğunu anlattı.

İncirli, kendilerinin denetlenebilir bir yapı olmamasına karşı olduklarını vurguladı.

Her iki araştırma komitesinin verilerine ilişkin olarak konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da,ülkenin en önemli sorunlarından birinin veri sorunu olduğunu ifade ederek, bunun da nüfusla ilgili tartışmaları beraberinde getirdiğini söyledi.

Erhürman, İstatistik Kurumu’nun 97 maddede hata olduğunu kabul ettiğini vurgulayarak, Ocak ve Şubat’la ilgili verilerin tekrar toplanması gerektiğini belirtti.

Erhürman, yükseköğretimdeki öğrenci sayısına bakıldığında ise 80 ile 110 bin arasında 30 bin fark olduğunu ifade ederek, bu rakamdaki öğrenci, 23 üniversite, 5 bine yakın akademik kadro ve bin 700 programın 7 YÖDAK üyesi tarafından nasıl denetleneceğini sordu.

Erhürman, soruşturmanın tamamlanmasını beklemeden geçersiz diplomaların tespit edilmesi ve gereğinin yapılmasını istedi.

Tufan Erhürman, yaşanan tüm olayların bir sorumluluğu olduğunu ve siyaseten yapılması gereken şeyler bulunduğunu da dile getirerek, “Gereği de çekip gitmeleridir” dedi.

BRT

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu