Derviş Doğan

Bir servet gerekiyor.

Özel okul fiyatları  serbest piyasa ekonomisinden öte çocuklar üzerinden ciddi kar amaçlayan iktisadi bir alana dönüştü. Elbette kimse size çocuğunuzu alın özel okula götürün demiyor, bu tabii ki ailelerin ekonomik durumu ile alakalı bir tercih meselesidir.

Evlatlarına daha çağdaş koşullarda eğitim imkanı sunmayı herkes ister.Lakin bu arzu etmekle olacak bir durum da değil elbette. Dolayısıyla bunun seçiciliği içinde ekonomik aklın yapılan tercihlerde büyük öneme haiz olduğunu sanırım belirtmeye gerek yok.

Nitekim  İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl ilkokullarda %154, Ortaokullarda %172 ve Liselerde %159 olan artışlar yaşanmıştı. Bu bir yerde gelecek yılın katlanarak devam edeceğine dair belirtiler idi aslında. Tabiatıyla çocuğunun özel okullarda eğitim almasını tercih etmiş herkesin bunun idraki içinde olmadığını düşünmek doğru olmaz.

Burada sistem aileleri en hassas noktadan içine çekiyor.Nedir bu hassas nokta?Evlatları… Dolayısıyla aileler bütün imkanlarını seferber ederek çocuklarına bu imkanı vermeye çalışırken burada çaresiz ve korunmasız kalmayı da göze alıyorlar.

Nitekim ilgili bakanlığın bu konuda elimden bir şey gelmez yaklaşımı bunu en açık şekilde gösteriyor. Oysa konu dönüp dolaşıp serbest piyasa ekonomisine dayandırılsada bunun etik ve ahlaki tarafı hep görmezden geliniyor.

Kaldı ki serbest piyasa ekonomisi kafasına esenin istediği fiyatı koyacağı bir serbestiyet getirme alanı yaratırken bunu dengeleyen iki önemli unsur olan  ahlaki değerler vicdan yok sayılıyor. Hal böyle olunca birileri bu durumdan çok büyük kazançlar elde ederken birileri de ekonomik açmazlarla uğraşmak .Devlet bu konuda   umursuz olmamalı.Yurttaşını  serbest piyasaya ekonomisi böyle deyip yalnız bırakmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu