Kıbrıs

“Antlaşma olacaksa, özgürce pazarlık edilecek ve herkesin rızasıyla antlaşma uygulamaya girecek”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Genel Sekreter’e; görüşmelerin daha önce bırakıldığı yerden devam edilmesini kabul etmeyeceklerini ve yeni bir siyaset yürüttüklerini söylediğini belirtti.

‘Antlaşma olacaksa, özgürce pazarlık edilecek ve herkesin rızasıyla bir antlaşma uygulamaya girecek’ şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı, Guterres’in ise kendisine ‘tarafları baskıyla antlaşmaya zorlamayacaklarını, tarafların kendi iradesiyle bir antlaşmaya ulaşacağını’söylediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir kabulü sırasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi.

Tatar, Guterres’e; kendisine karşı tarafın ısrar ettiği gibi görüşmelerin daha önce bırakıldığı yerden devam edilmesini kabul etmeyeceklerini ve yeni bir siyaset yürüttüklerini söylediğini belirtti.

Antonio Guterres’e, ‘Antlaşma olacaksa, özgürce pazarlık edilecek ve herkesin rızasıyla bir antlaşma uygulamaya girecek’ şeklinde konuştuğunu belirten Tatar; ‘ambargo, izolasyon ve baskılarla milli kimliğimizden vazgeçip federasyon gibi görünse de Anayasa değişikliğiyle Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmayacaklarını, adil ve uzlaşıcı olarak konuya bakmalarını’ söylediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, kendisini anlayışla karşılayan BM Genel Sekreteri Guterres’in ise, ‘tarafları baskıyla antlaşmaya zorlamayacaklarını, tarafların kendi iradesiyle bir antlaşmaya ulaşacağını’ söylediğini kaydetti.

Rum tarafının, ‘BM’nin devrede olduğu ve görüşmelerin 2017 yılında bırakılan yerden başlanması konusunda baskı yaptığı’ şeklinde kamuoyunu farklı yönlendirdiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, öyle bir baskının olmadığına dikkat çekti.

Guterres’e adaletten, ambargo ve izolasyonların kaldırılması gerektiğinden bahsettiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’nda verilen ancak tutulmayan sözleri de hatırlattığını ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu