Kıbrıs

“Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeseli gösterimi yapıldı

“Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeselinin tanıtım etkinliği bugün yapıldı.

Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Halkının geçmişindeki önemli dönemlerden birinin Çanakkale savaşı olduğunu söyleyerek, “Milli kimliğinin elinden alınmaya çalışmasına rağmen Anavatana bağlılığı devam eden Kıbrıs Türkü üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmiştir” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı işbirliğinde “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeselinin tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphanesi Ümit Hassan Cumhuriyet Salonu’nda yapılan etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Daha sonra açılış konuşmalarına geçilen etkinlikte ilk sözü, “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgesel danışmanı Prof. Dr Ulvi Keser, aldı.

Keser, belgeselde, 13 Ekim 1916 yılında İngilizlerin esiri olarak Kıbrıs adasına getirilen 6 bin 732 türk savaş esirinin, esir kampında yaşadıkları zorluklar, esirlere canları pahasına yardım eden Kıbrıs Türkleri ve cansiperane verilen mücadelenin anlatıldığını ifade etti.

Belgeselin Yönetmeni Ünal Üstündağ da, Çanakkale savaşında İngiltere tarafından esir alınan türk askerlerinin yaşadıklarını anlatan belgeselin önemine değindi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren de, Türk milletinin 20’nci yüzyıldaki yaşadıkları, çekilen acılar, esaret ve zorluklar anlatmak istediklerini kaydetti.

Eren, “Kıbrıs bizim için çok önemli bir konumda, büyük bir bağımsızlık mücadelesi vermiş bir milletin, Gazimağusa’daki esir kampında bulunan Türk esirlere canları pahasına da olsa yardımcı olmaları anlatılıyor” dedi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçi Metin Feyzioğlu da, Çanakkale zaferinin, Türkün şanlı tarihindeki dönüm noktalarından biri olduğunu vurguladı.

Feyzioğlu, “1. Dünya savaşı başladığında bir cihan harbine dönüşmesi Çanakkale zaferi ile oldu. Çanakkale’deki direniş ve zafer çok müteffiki birbirine düşürmüştür. Bu zaferle Gazi Mustafa Kemal Paşa yeniden doğmuştur. Kıbrıs Gazimağusa’daki esir kampında tutulan türk esirlere Kıbrıslı Türkler her türü tehlike ve ölümü göze alarak yardım etti. Tarih boyunca olduğu gibi, bugün ve bundan sonra da KKTC ve TC omuz omuza birlikte yürüyecek” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Kıbrıslı Türklerin özü ve geçmişinin Osmanlı olduğunun altını çizdi.

Töre, “Türkiye ve KKTC birdir. Ne mutlu türküm diyenler birdir. Tarihi unutursak, geçmşi unutursak, geleceğimiz de karanlık olur” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının geçmişindeki önemli dönemlerden birinin Çanakkale savaşı olduğunu kaydederek, Osmanlıdan Kıbrısı kiralayan İngiltere’nin, 37 yıl sonra Çanakkale’de Osmanlının karşısına çıktığını söyledi.

Tatar “Geçilmeyen Çanakkale boğazlarından gemileri ile geçmeye çalışan İngiltere bu hamlesinden iki gün sonra da Kıbrıs’ı tek taraflı ilhak ettiğini açıkladı. Kıbrıs Türkü de ölümü göze alarak Çanakkale savaşına gitti, Savaşta İngilizlere esir düşen Türk askerleri, Gazimağusa’ya getirildi. Kıbrıs Türkü, kendi canını riske atarak Türk askerlerine yardımcı olmuştur. Milli kimliğinin elinden alınmaya çalışmasına rağmen Anavatana bağlılığı devam eden Kıbrıs Türkü üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmiştir” dedi.

Konuşmaların ardından, “Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeselinin gösterimi yapıldı.

“Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri”
Begeselin tanıtım gösterimi Başkent Lefkoşa’da gerçekleştirildi
Feyzioğlu: TC ve KKTC tarih boyunca olduğu gibi birlikte yürüyecek
Töre: TC ve KKTC birdir, ne mutlu türküm diyenler birdir
Tatar: Kıbrıs Türkü Anavatana bağlılığını her şartta ve koşulda sürüdürdü
“Sandıktan Çıkan Tarih: Kıbrıs’ta Çanakkale Esirleri” belgeseli gösterimi yapıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu