Serkan HastürerYazarlar

Ülke polikamız “carpe diem”

Ülkemizin birçok alanda en büyük sorunu politikasızlıktır. Günlük yaşıyoruz.

Eğitim politikamız yok, turizm politikamız yok, ekonomi politikamız yok, sağlık politikamız yok, nüfus politikamız yok, enerji politikamız yok. Yokların listesini, daha da uzatmam mümkün.

Genel manada, bir ülkede politikasızlık mevcutsa, o ülkede, kurumsal kimlikten de bahsetmek fazlası ile iyimser olmayı gerektirir.

Kurumsal kimliğin olmadığı veya oturmadığı bir ülkede, planlama da, istikrar da, üretim de, idare de arızalı olduğu gibi, verimlik, hesap verme, saydamlık, gelecek garantisinden bahsetmek de mümkün değildir.

Bu durumun en tehlikeli sonucu ise çürümüşlüktür.

Alınmayan ve yanlış alınan kararların, hesabının sorulmadığı ve verilmediği bir ülkede yaşıyoruz.

Son on gündür ülkeye doğru dürüst elektrik verilemiyor.

Hükümetten, sorunun kaynağının  yetersiz yakıt olduğu açıklaması geldi.

Başbakan Ünal Üstel, yakıt tedarik eden Sidereal firmasını, sorunun sorumlusu olarak işaret eden açıklamada bulundu.

Bunun üzerine Sidereal firması suçlamayı kabul etmeyip, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğine yönelik açıklaması geldi.

Biraz araştırdığımda KIB-TEK’in akaryakıt temin ve taşıma ihalesine, mevcut sözleşmenin sona ermesinden 3 ay önce çıkılması gerektiğini öğrendim. Yeni ihaleye ise mevcut sözleşmenin sona ermesinden 6 hafta sonra çıkılmış olması bir ihmal değil midir?

Arada geçen zaman dilimi ve ihalesiz yapılan yakıt alımları ile ilgili ciddi ithamlar var.

KIB-TEK yönetiminde Asbaşkanı olarak geçmiş dönemlerde görev yapmış Yusuf Avcıoğlu’nun yaptığı açıklamada;

“5 MİLYON DOLARI VATANDAŞIN CEBİNDEN ALIP ÖZEL ŞİRKETLERİN KASASINA KOYMA HAKKINI SİZE KİM VERDİ?

25.06.2022 ile 06.07.2022 tarihleri arasında, Bakanlar Kurulunun almış olduğu 5 adet İHALESİZ, Doğrudan Alım ile Yakıt Alımı söz konusudur.

Bu 5 ihalesiz yakıt alımında oluşan toplam zarar;

TOPLAM ZARAR = 5,026,920$

YANGIN HELİKOPTERİ = 16,000,000$

İhalesiz 5 Yakıt Alımının detayları;

2,300mton x (1,350-838)$/mton = 1,117,600$ ZARAR

1,100mton x (1,350-845)$/mton = 555,500$ ZARAR

2,300mton x (1,350-815)$/mton = 1,230,500$ ZARAR

13,000mton x (165-33.23)$/mton = 1,713,010$ ZARAR

3,000mton x (150-33.23)$/mton = 350,310$ ZARAR

AKSA’dan alınan yakıtın, Kalecik-Teknecik arası İLAVE navlun ücreti ve Güney Kıbrıs’tan alınan elektriğin, Kıb-Tek’in Üretim Maliyeti ile arasındaki fiyat farkı bu hesaba DAHİL DEĞİLDİR, orada da bir ZARAR mevcuttur.

AKSA’dan alınan yakıtın toplam 3,000mton olduğu, ödenen ilave taşımacılık ücretinin ise 100$/mton olduğu iddiası dışında net bir bilgiye ulaşamadık.” Dedi.

CTP Başkanı Tufan Erhürman ise yaptıkları araştırma sonucuna göre; halkın en az 4, 615, 896 dolar (79, 393, 411 TL) zarara uğratıldığını içeren açıklamalarda bulundu.

Sidereal firması, bugün Teknecik santraline yakıt aktarmak için yanaşacak tankerin 37 bin ton kapasiteli olduğunu, bu büyüklükte bir tankerin, Teknecik santralinin limanının 14 bin 500 ton olan kapasitesinin çok üzerinde olduğunu, bir çevre felaketinin oluşma ihtimalinin çok yüksek olasılık olduğunu da açıklamalarına ekledi. Bu arada sigorta koşullarının olmadığı durumlarda, poliçenin bir geçerliliğinin de olmadığı bu kadar ihmalin içinde ancak teferruat kalır.

Birçok farklı ve suçlayıcı açıklamanın olduğu ve toplumun bütününü ilgilendiren bir konuda, bilgim dahilinde, devlet tarafından, ne bir polis soruşturması ne de savcılık tarafından, son gelişmelerle ilgili açılmış bir dosya yoktur.

Yaşananların halkın gözünün önünde olması bir yana, itham edilenler ve yalanlanmayan rakamlar bu zararın, halkın cebinden çıkacağının değil, çıktığının göstergesidir.

KIB-TEK’te yaşanan son örnekte, halka yansıyan bir haftalık hatalı yönetimin faturası 80 milyon. Bugüne kadar ve bu zihniyetle bundan sonra, buna benzer yönetim kaynaklı hataların toplam  faturası ise meçhul.

Bu halk, kimsenin aldığı yanlış kararların faturasını ödemeye mahkum edilmemelidir. Yasalar da buna müsaade etmemelidir. Sorumlu olanın verdiği yanlış  kararın hesabının sorulmadığı bir düzende, adalet de sorgulanmaz.

Hiçbir bahane, halkın mağduriyetinden önde değildir.

NOT : Bizde KIB-TEK’in özelleşmesi için her türlü takla atılırken, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, geçtiğimiz hafta, kamu menfaati düşünülerek, ülkenin ana elektrik sağlayıcısı EDF’in bütünüyle KAMULAŞTIRILACAĞINI açıkladı. Verimli yönetimle, stratejik kurumların özelleştirilmesi konularını karıştırmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu