Dünya

Hamas, BMGK'nın Gazze'de acil ateşkes kararından memnun


Hamas’tan yapılan açıklamada, “BMGK’nın bugün yaptığı acil ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm Siyonist güçlerin Gazze Şeridi’nden çekilmesini ve yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesini sağlayacak kalıcı bir ateşkese ulaşmanın gerekliliğini vurguluyoruz.” denildi.


Esir takasının önemine değinilen açıklamada, “Her iki taraftaki esirlerin serbest bırakılmasına izin veren bir esir takası sürecine bir an önce girişmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz.” denildi.


BMGK’nın kararına değinilerek, Gazze’nin tüm bölgelerinde Filistinlilerin hareket özgürlüğü ve insani ihtiyaçlarının sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.


Açıklamada, İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında can veren, aylardır enkaz altında kalan Filistinlilerin defnedilebilmesi amacıyla Gazze Şeridi’ne enkaz kaldırmak için ağır makinaların ulaştırılması ihtiyacına değinildi.


Hamas, “Ateşkes çağrısına uyması ve Filistin halkına karşı soykırım savaşını durdurması için BMGK’ya, İsrail’e baskı yapma” çağrısında bulundu.


Açıklamada, “Hamas, uluslararası kararlara ve uluslararası hukuka uygun olarak Filistin halkımızın başkenti Kudüs olmak üzere bağımsız, egemen Filistin devletini kurma hakkını, geri dönüş ve kendi kaderini tayin hakkını teyit eder.” denildi.


BMGK’da yapılan oylamada, Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti.


15 üyeli BMGK’da geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylanmıştı. Tasarı, 14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edilmiş, ABD çekimser oy kullanmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu