Kıbrıs

MKD Yeşil Bilezik “En Ekolojik Okullar Yarışması” tamamlandı

Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve Mağusa Kültür Derneği (MKD) tarafından yürütülen Yeşil Bilezik Projesi bünyesinde ilkokullara, öğrencilerin çevre okuryazarlık becerilerini destekleyici niteliklere sahip ekolojik bahçeler kazandırıldı.

MKD’den yapılan açıklamaya göre, uzmanlar yönetiminde öğrencilerle birlikte hayata geçirilen bahçeler, bir ekolojik okul bahçesinin sahip olması gereken kriterler ve öğrenci katkısı çerçevesinde değerlendirildi. Okullar ve ekolojik bahçe kolu öğrencileri teşvik amaçlı olarak ödüllendirildi.

“En ekolojik okullar” yarışmasında, ekolojik bahçeler ve bahçelere yapılan öğrenci katkısı, jüri üyeleri; çevre eğitimi ve yönetimi uzmanı Dr. Asuman Korukoğlu, doğa eğitimi uzmanı ve Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Dr. Gülizar Eroğlu ve çevre eğitimi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Altay Fırat tarafından değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Yeşil Bilezik En Ekolojik Okullar Yarışmasında Yeniboğaziçi İlkokulu birincilik ödülünün, Alasya İlkokulu ikincilik ödülünün, Şehit Zeki Salih İlkokulu ise üçüncülük ödülünün sahibi olurken, Polatpaşa İlkokulu “Biyoçeşitliliğin Savunucusu” ödülüne, Dr. Suat Günsel İlkokulu Mağusa “Geleceğin Umut Vadeden Eko-Bahçesi” ödülüne layık görüldü. Mağusa Özel Eğitim ve İş Okulu ise “Jüri Özel” ödülünün sahibi oldu.

Okullara ve öğrencilere ödülleri ve başarı belgeleri Mağusa Gelişim Merkezi’nde yapılan ödül töreninde takdim edildi. İlk üçe giren okulların Ekolojik Bahçe Kolu öğrencilerine birer adet tablet bilgisayar hediye edilirken, tüm öğrencilere başarı ve takdir belgeleri yanında çeşitli hediyeler sunuldu. Okul müdürlerine ise plaketler takdim edildi. Ayrıca ilk üçe giren okullara bahçe tipi kompost enzim makinesi hediye edildi.

Bahçelerin yapım aşamalarında aktif şekilde yer alan 100 öğrenci, 2022-2023 öğretim yılı boyunca Yeşil Bilezik projesi kapsamında sunulan çevre okuryazarlık müfredatı eğitimlerine katılan öğrenciler arasında yer alıyordu.

Öğrenciler çevre okuryazarlığı müfredatı kapsamında öğrendikleri birçok konuyu bu süreçte pekiştirme fırsatı yakaladılar.

Proje kapsamında 2022-2023 öğretim yılı boyunca 6 ilkokulda öğrenim gören 941 ilkokul öğrencisine, 65 ilkokul öğretmenine, 46 öğretmen adayına ve 32 lise öğrencisine ücretsiz olarak çeşitli çevre okuryazarlığı eğitimleri sunuldu ve altı ilkokula ekolojik bahçeler kazandırıldı. Projenin çeşitli savunuculuk faaliyetleri 2023-2024 öğretim yılında da devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu