Kıbrıs

“Atalarımızın bizlere en büyük mirası olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni korumak ve yaşatmak en büyük görevlerimizden biridir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 453. kuruluş yıldönümü ve Kıbrıs Türk halkına devredilişinin 68. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

“Atalarımızın bizlere en büyük mirası olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni korumak ve yaşatmak en büyük görevlerimizden biridir,” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs’ta Türk varlığının teminatı ve en önemli simgelerinden biri olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 453. kuruluş yıldönümüne ulaşmış bulunuyoruz. Kıbrıs’ın 1571 yılında fethinden hemen sonra kurulmuş olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi ile Kıbrıs’a Türklük mührü vurulurken, halkımızın sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınması ile iyilik, yardımlaşma ve dayanışmanın gelişip, kökleşmesinin de ilk adımları atılmıştır.

Atalarımız mallarını vakfederken, Kıbrıs Vakıflar İdaresi, daha da güçlenerek bugünlere ulaşmıştır.

İngiliz Sömürge Yönetimi’nin 1878 yılında başlaması ile birlikte Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin en değerli mülkleri haksız ve yasa dışı şekilde Rumlara devredilirken, 1914 yılında da Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yönetimine el konuldu.

Özgürlük ve bağımsızlık liderlerimizden Dr. Fazıl Küçük’ün önderliğinde başlatılan ve yıllarca devam eden mücadele sonrasında Kıbrıs Vakıflar İdaresi 15 Nisan 1956 tarihinde Kıbrıs Türk halkına devredildi.

Bugün de bu büyük zaferin 68. yıldönümünü kutluyoruz.

Atalarımızın bizlere en büyük mirası olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni korumak ve yaşatmak en büyük görevlerimizden biridir. Bu konuda da hassasiyetimi bir kez daha belirtmek istiyorum.

Kıbrıs’ta Türk varlığının en önemli kurumlarından olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 453. ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin, Kıbrıs Türk halkına devredilişinin 68. yıldönümünü kutlarken, kuruluşunda ve halkımıza devredilmesinde fedakarlıkları ve hizmetleri bulunanları saygı ve rahmetle anıyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu