Dünya

ABD Senatosu, istihbarata yetkisiz dinleme imkanı veren tasarının uzatılmasını onayladı


Temsilciler Meclisi’nde onaylanan FISA’nın 702’nci maddesinin 2 yıl daha uzatılması tasarısı, Senato’da oylandı.


Tasarı, 34 senatörün “hayır” oyuna karşı 60 senatörün “evet” oyuyla kabul edildi.


Söz konusu tasarının yasalaşması için Başkan Joe Biden’ın imzasına ihtiyaç varken, Beyaz Saray, Biden’ın tasarıyı vakit kaybetmeden imzalayacağını bildirdi.


Söz konusu tasarı, özellikle yabancı unsurların dinlenmesi esnasında bu kişilerle bağlantılı olduğu iddia edilen Amerikan vatandaşlarının da telefon ve yazışmalarının “yetkisiz şekilde” dinlenebilmesine ve takip edilmesine imkan tanıyan 702’nci maddenin, ABD istihbarat birimlerince ne şekilde uygulandığıyla ilgili tartışmalara neden oluyor.


Temsilciler Meclisi’ndeki ilk oylamada, tasarıya eklenen “sadece yetki alındığında dinleme yapılabilir” düzenlemesi, 212-212 şeklinde sonuçlanınca başarısız olmuş, ardından bu düzenleme çıkarılarak, “yetkisiz dinleme” şeklindeki orijinal haline dönen tasarı, 128 “hayır” oyuna karşılık 259 “evet” oyuyla kabul edilmişti.


Öte yandan bazı Kongre üyeleri ise FBI dahil istihbarat kurumlarının denetleme yetkilerini birçok kez “uygunsuz şekilde” kullandığını ve bu yetkiyi suistimal ettiğini belirterek, FISA’nın 702’nci maddesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini gündeme getirmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu