Dünya

ABD: İran'ın saldırısında 81 İHA ve en az 6 balistik füzeyi düşürdük


Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında soruları cevapladı.


Sözcü Ryder, ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) göre, İran, Irak, Suriye ve Yemen’den İsrail’e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150’den fazla İHA saldırısı yapıldığını söyledi.


Ryder, bunlardan 81 İHA’nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından düşürüldüğünü belirtti.


ABD’nin bölgede gerilimin artmasını istemediğini kaydeden Ryder, diğer yandan İsrail’i ve ABD personelini savunmak için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini aktardı.


Ryder, İsrail’in İran’a karşılık vereceğine dair açıklamasıyla ilgili soruları ise “Bu noktada varsayımlara girmek istemiyorum.” şeklinde geçiştirerek, bunların İsrail’e sorulması gerektiğini ifade etti.


İran’ın misillemesinde fırlattığı füze ile İHA’ların yüzde 50’sinin başarısız olduğu ve hedefine ulaşmadığı yönündeki bir soruya da Ryder, kürsüden istihbari detaya girmeyeceğini belirtti ve “İsrail’e yöneltilen hava tehdidinin yüzde 99’unun ortadan kaldırıldığını” iddia etti.


“İran, ABD’yi uyarmadı”


Ryder, İran’ın saldırıları başlatmadan önce müttefikleri üzerinden ABD’ye herhangi bir uyarı yapmadığını da söyledi.


Öte yandan, Ukrayna’nın hava savunma önleyicilerinin azalmasıyla ilgili bir soru üzerine de Ryder, Ukrayna’da durumun “vahim” olduğunu dile getirdi.


Rus güçlerinin cephede ilerleme kaydettiğini belirten Ryder, ABD’nin Ukrayna’nın hava savunma ihtiyacını sağlaması gerektiğini bildirdi.


Ryder, “Şu anda olabilecek en önemli şey, Ukrayna’nın savunmasını sürdürebilmesi için gereken desteğin hacmini ve düzeyini alabilmesi için ABD Kongresi’nin ek bütçeyi kabul etmesidir.” dedi.


İran-İsrail gerilimi


İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.


İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran’ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.


İran, 13 Nisan’da İsrail’e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.


İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.


İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına karşı “açık ve etkili” şekilde karşılık verme kararı aldığını iddia etmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu