Hasan Hastürer

“Rum’un kuzusu arpa yerken, bizdeki kuzular altın yemez”

Hiçbir gerekçe, Kuzey Kıbrıs’taki et fiyatlarının alıp başını gidip, halkın satın alamayacağı noktaya gelmesini izah etmeye yetmez.

Geçtiğimiz hafta hükümetin hem hayvancı hem de kasapların örgütleriyle bir araya gelip, en azından bayram, kuzu etinin kilosunun azami 550 TL’ye alabilmesi yönünde uzlaşı sağlaması, kısa vadeli bir çözüm olurken, geleceğe yönelik denemeydi de…

Uygulamada sorun olduğu net.

Kasapların bazıları uzlaşıya uydu, bazıları uymadı değil UYAMADI.

***

Kasap Nihat Yalçın, bana ulaşıp, sorun olarak gördüğü et fiyatlarıyla ilgili görüşlerini paylaşmak istediğini söyledi.

Dinledim.

Önce şunları ifade etti:

“Biz Kasaplar Birliği Başkanımızın yanındayız ve hükümetimizle yapılan anlaşmaya  sadık kalacağımızı söyledik.

Ama herkes hala, kasapları suçlar, niye, pahalı satarlar diye.

Rum kasapları ucuz verir…

Güzel, ben de diyorum, kamuoyu araştırsın ve görsün.

   Rum’da canlı kuzu kilo 4.30 EURO, 160 TL yapar. Bizde, KKTC’de kaç para? 250 TL. Coğrafya aynı, bizi ayıran bir tel parçası. Bu fiyat neden Rum’da ucuz, 60 TL kuzu canlı kilo fiyatı, KKTC’de 250 TL.

   Rum’un kuzusu arpa yerken, bizdeki kuzular altın yemez.

Anavatandan 10 bin ton hibe arpa geldi. Alın size sıfır maliyet arpa. Beleş verdi, hükümet… Hala Hayvancılar Birliği, şikayet, eder. İnsaf, merhamet biraz… Bu halk bu eti yiyemez oldu. Rum’da canlı kuzu kilo 160 TL. KKTC hayvancısı kasaba 180 TL versin. Bizde Kasaplar Birliği olarak kuzu etini 450 TL kilosunu satalım.

   Rum’da seçenek var, ithal kuzu var. Bizde yok. Niye olmasın? Halk istediğini alsın. Rum’da ithal et 10 EURO kilosu, TL olarak 350 TL.

   But yerli kuzu but 13 EURO, 450 TL. Bizde niçin olmasın? Biz Avrupa’yı örnek alırız ya,  bunları da örnek alalım.  

   Rum’da üretici, hayvancı kuzuyu kilo canlı 160 TL’ye satar da bizim, üretici, hayvancı 250 TL kiloya canlı kuzu satıyor? Bu şartlarda KKTC kasabı nasıl Rum kasaplarla rekabet edebilsin? Burada adaletsizlik var. Takdiri hükümete ve vatandaşımıza ve kamuoyuna bırakıyorum.”

                                                               ***

Hesaplamayı biraz daha açık yapmasını isteyince de Nihat Yalçın şunları söyledi:

   “Canlı 50 kilo gelen kuzu, 250 TL’den aldığımızda 12 bin 500 TL tutar. Bunu kesime gönderdiğimizde bize toplam yaklaşık olarak 25 kilo karkas eti gelir. Bize gelen karkas kilo maliyeti 500 TL. Bir kuzunun kesim parası 300 TL. Bunun ciğeri 2.5 kilo, böbrek yağı 1.5  kilo ve kanın süzülmesi 1 kilo. Bize kalan, 25 kilo kuzudan 20 küsur kilo. Bu durumda bize kilo maliyeti 565 TL civarında gelir. Buna elaman, dükkan kirası, elektrik ve diğer giderleri eklersek, kuzu etinin kilosu bize olan maliyeti neredeyse 600 TL’ye dayanır.”

***

Kuzu etinde narh uygulaması ne getirir, ne götürür?

Nihat Yalçın’ın yanıtı aynen şöyle oldu:

   “Narh uygulamasına, bir ay boyunca, hiçbir kasap dayanamaz diye düşünüyorum. 

   Tarım Bakanlığı bir an önce et ithal izni vermezse, bayramdan sonra kasap buzluğunda kuzu eti olmayacak. Zarar büyük, bu zarara dayanacak gücümüzün olmadığı bilinsin.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu