Kıbrıs

Çevre Koruma Dairesinden kirlilikle ilgili açıklama: “Deniz suyu numuneleri alındı, analiz sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak”

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı Çevre Koruma Dairesi, İskele ve Girne kıyılarında görülen kirlilikle ilgili deniz suyu numunelerinin alındığını, analiz sonuçlarının ve konuyla ilgili gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Daireden yapılan yazılı açıklamada, Daireye ilk olarak Mayıs 2013’de Gazimağusa ve Girne bölgesi sahil ve kıyı şeridinde yer yer sarı kısımlar görüldüğü yönünde ihbarlar yapıldığı hatırlatılarak, bu ihbarlar üzerine Çevre Koruma Dairesi, Atıksu Şubesinin birtakım araştırmalar yaptığı kaydedildi.

Araştırmalar kapsamında bölgelerdeki deniz suyu numunelerinin analizlerinin Devlet Laboratuvarı bünyesinde yapıldığı belirtilen açıklamada, deniz suyu numunelerinde suda çözünmüş herhangi bir sentetik boya ve kimyasal maddeye rastlanmadığı ifade edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Botanik Doçenti Dr. Salih Gücel’in de numune alıp, mikroskobik olarak inceleme yaptığı kaydedilen açıklamada, incelemelerde, deniz canlılarından bazılarının üreme organlarının görüldüğü ve bunun mevsimsel sıcaklık değişimlerinden dolayı canlıların salgıladığı sıvılar olduğu belirtildi.

Buna ek olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi Deniz Biyoloğu Dr. Burak Ali Çiçek ile de görüşme yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu faaliyetlerin, mevsimsel sıcaklıkların değişiminden kaynaklanan, daha çok derelerin denize döküldüğü kısımlarda fitoplankton gibi basit canlıların yaşamsal hareketleri olabileceği ve hiçbir şekilde bir kirlilik ya da insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir etki alanına sahip olmadığı” kaydedildi.

2013 yılının Mayıs ayında yaşanan duruma çok benzer bir şekilde karşılaşılan bu durumun, bir an önce netlik kazanması amacıyla Daire tarafından gerekli girişimlerin başlatıldığı belirtilen açıklamada, bugün itibarıyla alınan ihbarlar doğrultusunda ilgili bölgelerden deniz suyu numuneleri alınarak, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Laboratuvarına analiz edilmek üzere teslim edildiği ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu analiz sonuçları ve konu ile ilgili gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu