Hasan Hastürer

Gerçekten, hoş gelmiş YÖK…

KKTC’de Türkiye Yükseköğretim Kurulu, YÖK’ün programlarına sahip üniversite sayısı 19’dur. Bunların içinde, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi- KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi de vardır.

19 KKTC üniversitesi, sahip oldukları YÖK onaylı, bir başka deyişle YÖK’ün kitapçığında yer alan program sayılarıyla birlikte şöyledir:

   Yakın Doğu Üniversitesi 105, Doğu Akdeniz Üniversitesi 88, Lefke Avrupa Üniversitesi 68, Girne Amerikan Üniversitesi 67, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 45, Girne Üniversitesi 45, Uluslararası Final Üniversitesi 23, Kıbrıs İlim Üniversitesi 16, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi 12, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 6, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi 9, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi 8, Ada Kent Üniversitesi 5, Kıbrıs Batı Üniversitesi 6, Rauf Denktaş Üniversitesi 6, Akdeniz Karpaz Üniversitesi 4, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 11, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi 9, İstanbul Teknik Üniversitesi- KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi 10.

   Türkiye Yükseköğretim Kurulu, YÖK beş yılı aşkın süredir, her yıl Kuzey Kıbrıs’a yeterli sayıda elemandan oluşan denetleme ekibi gönderir… YÖK programı olan üniversitelerde, onay verdiği programlarla bağlantılı kapsamlı denetleme yapar.

  Pazar akşamı bu amaçla kalabalık YÖK denetleme ekibi Kuzey Kıbrıs’a geldi. Dün de denetlemeler başladılar.

Başlıkta yazdığım gibi, gerçekten hoş gelmiş YÖK…

Nasıl oturursak oturalım ama dosdoğru konuşalım.

Bizim en önemli sorunlarımızdan biri denetim yetersizliğidir.

Kağıt üzerinde her şey tamam görülse de iş uygulamaya geldiği zaman, yamuk yumukluklar, ezici çoğunluğa sahiptir.

YÖK onayladığı toplam program sayısı 543.

Verdiği listedeki 16 yerli üniversitenin YÖK onaylı programlarının dışında YÖDAK onaylı programları da var.

Dahası bu listede yer almayan, yani YÖK onaylı bir tek programa sahip olmayan,  ancak, KKTC ve dünyanın pek çok köşesinden öğrenci kabul eden “üniversiteler” de var. Bunların, tüm programları bizim YÖDAK’tan onaylı.

   YÖK niçin denetleme yapıyor?

   Sorunun yanıtı gayet basit. YÖK’ün kitapçığına aldığı için, tercih yapıp KKTC’deki üniversitelere gelen öğrenciler var. YÖK bir anlamda program onayı verdiği üniversitelerin,  toplam eğitim kalitesi için kefil oluyor.

   YÖK denetimleri hem gelen, hem de tercih yapıp gelecek öğrenciler için yapıyor.

Bizim YÖDAK’ın asli görevlerinden biri denetlemedir.

YÖK’ün denetlemedeki gerekçe bütünü YÖDAK için de geçerli olmalıydı.

OLMADI…

YÖDAK, şaibeli program onayları da yaptı.

YÖDAK denetim yapmayarak, “Saldım çayıra Mevla’m kayıra” dedi.

Onaylar verildi ancak sorumluluk, “kadere” ya da Allah’ın iradesine bırakıldı.

Sonuç da ortada…

Denetlenemeyecek programlara onay verilmeyecek. NOKTA…

Hade, başka yazıya bırakmadan son bir vurgu cümlesi yazayım. “ KEDİNİN, BOĞAZINA CİĞER ASARSAN, OLACAK OLAN, BAŞINDAN BELLİDİR.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu