
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ adlı programa konuk oldu.
CTP Milletvekili Şahali, hükümetin son bir yıl içindeki icraatlarıyla ilgili yaptığı açıklama hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“MEVZUATLAR VE YASALAR TARİHİN HİÇBİR DÖNEMİNDE BU KADAR HİÇE SAYILMADI”
Mevzuatların ve yasaların tarihin hiçbir döneminde bu kadar hiçe sayılmadığını kaydeden Şahali, “Yasaların etrafından dolaşarak ilerlemeye çalışan hükümet hiç daha önce olmamıştı” dedi.
Erkut Şahali, “Kamu menfaatini gözetmeyen ve maalesef korkunç sonuçlar doğuran işler, geride kalan bir yılın özetidir” ifadelerini kullandı.
Son bir yıl içinde ekonomide korkunç bir daralmanın söz konusu olduğuna vurgu yapan Şahali, “Türk Lirası kullanılmasından kaynaklı meydana gelen aşırı pahalılaşma yaşamayı neredeyse imkansız hale getirdi” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETE YAPILAN SON ÜÇ ARTIŞ HAYAT PAHALILIĞI ORANININ ALTINDA KALDI”
Şahali, asgari ücrete yapılan son üç artışın hayat pahalılığı oranının altında kaldığını dile getirerek, “Bu ülkede yaşam her geçen gün zorlaşıyor” açıklamasında bulundu.
Mevcut hükümet döneminde beslenmek için ihtiyaç olan kaynağa dahi sahip olunamadığını ifade eden Şahali, “Hükümet bu konuda tamamen ölü taklidi yaptı” dedi.
Dörtlü hükümet döneminde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan Erkut Şahali, fahiş et fiyatlarını da değerlendirdi.
“HAYVANCIYLA MALİYET KONUSUNDA UZLAŞILABİLİRSE, KASAPTAKİ ETİN FİYATI KENDİLİĞİNDEN ORTAYA ÇIKIYOR”
Et fiyatının saptanmasında temel bir parite olduğunu söyleyen Şahali, “Mandıradaki 2,2 kilo et, kasaptaki 1 kilo ete eşdeğerdir. Dolayısıyla hayvancıyla maliyet konusunda uzlaşılabilirse, kasapta satılan etin fiyatı kendiliğinden ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Şahali, et fiyatları konusunda tavan fiyat belirlenmesi gerektiğine de vurgu yaparak, “Bu şekilde sitem kontrol altına altına alınabilir” diye konuştu.
“Bu ülkede ihtiyacı karşılayacak oranda et varsa, ithalat hayvancılık sektörünün bitmesi anlamına gelir” diyen Şahali, ülkede ihtiyacın altında et varsa bunun da tespit edilmesi gerektiğin aktardı.
“İTHAL ET KONUSUNDA ATILAN ADIMLA İLGİLİ HAYVANCILAR BİRLİĞİ İLE İSTİŞARE EDİLMEDİ”
Şahali, ithal et konusunda atılan adımla ilgili Hayvancılar Birliği ile istişare edilmediğine değinerek, “İthal et kararı sonrası bakanlık ve hayvancılar görüşüyor. Fakat işler bir noktaya varmadı” açıklamasında bulundu.
“İnsanlar kasaplardan ağırlık belirtmeden et almak durumunda kaldı” diyen Şahali, ülkede etin lüks tüketim maddesi haline geldiğini, devletin de buna seyirci kalmaması gerektiğini sözlerine ekledi.