Dünya

İsrail Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı WCK'dan özür diledi


İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un World Central Kitchen’ın (WCK) Kurucusu Şef Jose Andres’i telefonla aradığı belirtildi.


Görüşmede, Herzog’un WCK çalışanlarının İsrail saldırısında öldürülmesinden duyduğu derin üzüntüyü ve “samimi özürlerini” dile getirdiği aktarıldı.


Öldürülenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Herzog’un, saldırının “kapsamlı şekilde soruşturulması konusundaki kararlılığını” belirttiği ifade edildi. 


Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise “büyük bir hata” olarak nitelediği saldırıyla ilişkin yayımladığı görüntülü mesajla WCK’dan özür diledi.


Halevi, saldırının kasıtlı olmadığını savunarak, “Çok açık olmak istiyorum; hava saldırısı WCK yardım çalışanlarına zarar verme niyetiyle gerçekleştirilmedi. Bu, geceleri çok karmaşık koşullardaki bir savaş sırasında yanlış tanımlamanın ardından gelen bir hataydı. Böyle bir şeyin olmaması gerekirdi.” ifadelerini kullandı.


İsrail’in saldırısı


İsrail’in 1 Nisan’da Gazze’deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu WCK çalışanları hayatını kaybetmişti.


Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan WCK’dan yapılan açıklamada, Gazze’de İsrail’in saldırısında 7 çalışanının öldüğü bildirilmişti.


Hayatını kaybeden çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilen açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.


Açıklamada, “Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı.” ifadesi kullanılmıştı.


İsrail ordusundan da “Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı inceleme yürütüyor.” açıklaması yapılmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu