Kıbrıs

“Tatar, EVKAF’tan başlayarak, mal-mülk takasını gündeme getiriyor”

 

Philenews
17 Nisan 2024

Çeviri: Bilgin Şenyurt P

Philenews haber sitesinde yer alan bir habere göre Ersin Tatar, Rum tarafında bulunan EVKAF mallarının takasını ileri götürüyor. Tatar, bu durumda iki devletli çözüm mantığıyla hareket ederek, EVKAF’ın Güneydeki mallarının, Kuzeydeki mallarla (muhtemelen devlet veya kilise malları) takas edilmesini öneriyor.

Ersin Tatar’ın bu konudaki yaklaşımı, Vakıf malları ile ilgili olabilir, ancak onun yaklaşımı, Kıbrıs sorununun mülkiyet boyutuna daha geniş bir şekilde dokunmaktadır. Türk tarafının istediği, iki taraf arasında daha geniş bir mal-mülk takasıdır. Bu takas, dikenli mülkiyet sorununa da bir çeşit çözüm getirecektir.

Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ta bulunan EVKAF’a ait malların takasının söz konusu olduğunu ve Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki ayrı devlet olduğu iddia ederek, bir anlaşma olması halinde, bunun egemenlik temelinde olacağını ve buna göre mülkiyet konusunun çözüleceğini ifade etti.

Kıbrıs’ta EVKAF’ın 453. kuruluş yıldönümü ve EVKAF’ın yönetiminin İngiliz Sömürge İdaresi’nden Kıbrıs Türk toplumuna devredilmesinin 68. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Tatar, Güney Kıbrıs’ta bırakılan mallara karşılık kuzeyde bulunan malların değerlendirilmesi ve aynı konseptte kullanılması gerektiğini savundu.

Tatar’a göre EVKAF yönetimi ihtiyaç sahiplerinin yanındadır ve EVKAF yönetiminin arkasında KKTC devleti vardır. Ülkeye ve EVKAF’a hizmet edenleri selamlayan Tatar, yeni nesillerin bu topraklarda kök salması için çok önemli olarak nitelendirdiği bu çalışmaların devam etmesini diledi.

Ersin Tatar II. Selim döneminde 1 Ağustos 1571’de, Kıbrıs’ın fethinin tamamlanmasıyla ilk icraat olarak Kıbrıs Vakıflar İdaresinin kurulduğunu iddia ederek “bizleri bu topraklarda kökleşerek, var etmek için Sultan Selim Han’ın mührü vuruldu” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu