Yaygın adaletsizlik, yargıyı da vuruyor…

Pazartesi günü 2023-2024 Adli Yılı açılış törenini evde oturup, televizyondan izleyebilirdim.
Televizyondan izlemeyi tercih etmeyip Açık Öğretim Fakültesi salonuna gittim.
Salon tek koltuk boş kalmayacak şekilde doluydu.
New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı dışında protokol salondaydı.
***
Yazılı metin olmaksızın konuşan tek konuşmacı, Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorluk Töre’ydi.
Son konuşmacı olarak söz alan Töre, eleştiriden öte yapılan tespitlere yanıt verir olmak istemedi.
Tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, KKTC’nin varlığının öneminin altını çizdi.
***
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, en yalın alt yapı sorunlarından başlayarak, kademeli olarak yargının sorunlarını, çok nazik ancak çok net anlaşılır bir şekilde aktardı.
Kural tanımamanın altını çizdikten sonra söylediklerinden not ettiklerimi sizlere aktarmak isterim:
“… Ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesinin kural tanımama olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu kişilerin günlük hayatlarında trafikte araba kullanma, gelişigüzel park etme alışkanlıklarından , yola çöp atma , inşaat atıklarının ve de çöpün gelişigüzel çevreye kirlilik oluşturacak şekilde bırakılmasından kural tanımaz oldukları görülmektedir.
… Kural tanımama birtek halkın değil, idari mekanizmalarda da görülen bir sorundur. Yetkili kişilerin, kamuda görevlilerin hukuk ihlallerinde bulundukları, kuralları herkese eşit şekilde uygulamadıkları, bazı durumlarda ise hiç uygulamadıkları görülmektedir. İstihdam şekillerinde, mesai mefhumunda bu tür davranışlar çok açıktan görülmektedir. Bir konuda Mahkeme kararı bulunmasına rağmen idarenin benzeri konularda ayni şekilde ısrarla karar aldığı veya karar yokmuş gibi davrandığı da görülen bir olgudur.
… Anayasa Mahkemesi 100 metrelik kıyı şeridinin halka ulaşımının engellenemeyeceğine karar vermiştir. Bir yetkili aleyhine de mandamus emirnamesi isdar edilmiş olmasına rağmen halen böyle bir karar yokmuş gibi davranılmaktadır.
… Maalesef toplumda kişiler kuralların kendileri dışında herkese uygulanması gerektiği doğrultusunda bir görüş geliştirmişlerdir. Kişiler kendilerini kuralların üzerinde görmektedirler. Gerek hukuk davalarının, gerek ceza davalarının , gerekse idari davalarının sayısının azalmamasının da en büyük neden de ülkemizde yaygın hale gelen kural tanımazlıktır. Bir ülkede kurallara , yasalara uyulması gerektiği küçük yaştan itibaren okullarda çocuklara öğretilmelidir. Aksi takdirde kural tanımaz çocuklar, kural tanımayan yetişkinler olarak daha sonraki dönemleri bozan kişiler olarak karşımıza çıkacaklardır.”
***
Başsavcı Sarper Altıncık da, yeni adli yılın açılışında yaptığı konuşmada, Başsavcılığa yapılan eleştirilerin haksızlığına vurgu yapma ihtiyacı duydu. Ceza davalarında ince bir üslupla Polisi eleştirirken, kamuda hizmet içi eğitim eksikliğiyle, ehil olmayan insanların kritik görevlere getirilmesinin sorun kaynağı yarattığını da statüsüne uygun bir dille seslendirdi.
***
Baro Başkanı Hasan Esendağlı, adli yıl açılış töreninde çok çarpıcı içerikli bir konuşma yaptı. Esendağlı’nın konuşmasını da yarın değerlendireceğim.
Ancak dünkü konuşmaların bütününden bir öz çıkar dense, “Yaygın adaletsizlik, yargıyı da vuruyor…” derim.