Hasan Hasturer

“ Genel Sekreter bizi, gayet iyi anlamakta olduğunu ifade etti”

Zaman zaman öfke ya da tepki patlaması yapsa da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iletişimi kolay insandır. Farkındasınız siyasetçi demedim, insan dedim.

Pazartesi sabah saatlerinde Ersin Tatar’ın New York’tan yola çıktığını öğrendim. New York’tan uçak havalandıktan kısa süre sonra okyanus üzerinde Avrupa’ya doğru uçar… Uçakta internet bağlantısı olduğundan da emindim.

Kendi kendime, “ Cumhurbaşkanı Tatar, okyanus üzerinde uçarken, iletişime geçip, sorular sorup, yanıtlarını alsam iyi olmaz mı?” diye sordum.

“Olur” dedim.

***

“Özel temsilci atanması konusunda BM Genel Sekreteri ile uzlaştığınız doğru mu?” sorusunu sordum.

“Hassas konu” yanıtını geldi.

Sonrasında anladım ki, alışılmış görev yapısı içinde bir temsilciyi kabul etmeyiz.

***

… Ve devamında seri bir soru yanıt, paslaşmamız oldu:

Soru: New York temaslarınızın görünen tarafları yanında görünmeyen tarafları da vardır mutlaka. Siz ve ekibinizin temaslarını perde gerisi için neler söyleyebilirsiniz ?

TATAR: Pozisyonumuzu ilk ağızdan Genel Sekretere ilettik

Yeni siyasetimizin sürdürülmekte olduğunu net bir şekilde yineledik.

Karşı tarafın izolasyonlarla bizi çökertme gayreti içinde olduğu, Bunun asla kabul edilebilir olmadığını ifade ettik.

Kazanılmış ve özden haklarımızın acımasızca çiğnendiğini altını çizerek seslendirdik.

Freely negotiable mutually acceptable (Serbestçe müzakere edilebilir, karşılıklı olarak kabul edilebilir) ilkesinin BM’nin kurallarının anası olduğuna göre  yaşamayacağı belli bir  çözüme bizi  kimsenin zorlayamayacağın söyledim.

Geçmişteki iyi niyetimizin Annan Planı ve Crans Montana da görüldüğü, Rum tarafının bunu elinin tersi ile ittiğini, ancak Annan Planına hayır diyenin mükafatlandırıldığını , AB üyesi yapıldığı anlatırken BM Genel Sekreterinin bize tepkili olmadığını gözledim.

 

Soru: Görüşmeden Genel Sekreter Guterres’e öneri yaptınız mı?

TATAR: görüşmede Guteresse şu öneriyi yaptık : İki tarafın onayı ve hiçbirinin yetki ve otoritesinin diğerine yayılmaması şartı ile ortak zemin bulunana kadar resmi müzakereler başlayamayacağına göre bu temelde her iki halkın yararına olacak başlıkları görüşmek üzere  Genel Sekreterin başkanlığında Rum lider ile görüşebilirim.

 

Soru: Görüşülecek konular Kıbrıs Türk tarafı açısından belli mi?

TATAR: Elbette bellidir. Çünkü, sonuçsuz görüşmeden değil, sonucu olacak verimli gündemden yanayız.

Görüşülebilecek konuları bu aşamada şöyle sıralamak mümkündür: Düzensiz göç sorununa çözüm bulunması; Yenilenebilir enerji; Kablo ile elektrik; Su paylaşımı ve yönetimi ; Mayınların temizlenmesi; Hidrokarbon paylaşımı.

Ayrıca Haspolat kapısının ticari araçlara açılmasını da aktardım. Genel Sekreter buna olumlu baktığını söyledi

 

Soru: BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Türk tarafının, duruşuna ne kadar yakın ya da ne kadar uzak?

TATAR: Genel Sekreter bizi gayet iyi anlamakta olduğunu ifade etti

 

Soru: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’nin tanımasına yönelik çağrıya özellikle Türk ve İslam devletlerinden bir dönüş bekliyor musunuz?

TATAR: Tayyip bey konuşmasıyla, KKTC gerçeğini tüm dünyaya tekrar duyurdu. Bunun anlam ve değeri çok yüksektir. Öyle olduğunu da gözledik.

Bu güçlü mesajdan sonra sonra algının lehimize gelişeceğine inanıyorum. Çünkü 60 yıldır Kıbrıs’ta 2 ayrı yönetim, 1974 sonrasından başlayarak 2 ayrı devlet olduğu vurgusu yapılıyor

 

Soru: Özel temsilci ataması karmaşık ve zor gibi görünse de yetkileri yeniden tanımlanmış bir özel temsilci belirlenmesini  nasıl değerlendiriyorsunuz?

TATAR: Direk Genel Sekreter ile çalışacak kişisel bir temsilcinin bazı şartlarla olabileceğini söyledik. Zaten bu iki yıldır bizim pozisyonumuzdur.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu