1 Ekim’in, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü olduğunu kaç Kıbrıslı Türk bilir?

1 Ekim Pazar günü, çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün, cebinde, kimlik kartı ve pasaportunu taşıdığı, uluslararası ismiyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günüydü.
Daha önce ayrıntılı olarak yazdım.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş ya da bağımsızlık günü 16 Ağustos 1960’dır.
O tarihte Yunan alayıyla birlikte Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı da adaya ayak basmıştı.
Fanatik Rumlarla birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Makarios da Türk askerinin meşru, kalıcı bir statüyle adaya ayak basmasını hazmedememişti.
Uyduruk bir gerekçeyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü 1 Ekim olarak değiştirildi.
***
Bilinçli olarak dün sabah Kıbrıs Türk Halkının değişik kesimlerinden 54 kişiye, “1 Ekim, size neyi hatırlatır?” diye sordum.
Sadece iki kişi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık günü dedi.
Geriye kalan 52 kişi bilmedi.
27’si Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilan edildiği 16 Ağustos’un bağımsızlık günü olduğunu bildiğini seslendirdi.
***
Rum basınından bize düşen bir haberin bir kesiti şöyle:
“ … Haravgi gazetesinin haberine göre, AKEL’in etkinliğinde konuşan akademisyen Tasos Hristofidis’in, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanından sadece 14 yıl sonda darbe ve Barış Harekâtı gerçekleştiğini hatırlatarak, neredeyse 50 yıl sonra Kıbrıs sorununun halen çözülmediğine, KKTC’nin tanınması mesajlarının artık sıklıkla ve daha çok vurgulanmakta olduğuna işaret etti.
“Yeniden birleşmeden sonra aynı hataları yapmayacak mıyız?” diye soran Hristofidis öngörü veya uzun vadeli planlarıyla öne çıkan bir halk olmadıklarını, geleceği şimdiden planlamaları gerektiğini vurguladı.”
***
Ben düşünce kaportacısı, düzeltmen değilim.
Ona buna laf yetiştirip, kendi penceremden nitelemeyi de sevmem.
Tarzım değil.
Ancak en iyi niyetli Rumlar bile Kıbrıs sorununun başlangıcını 20 Temmuz 1974 olarak kabul eder.
Akademisyen Tasos Hristofidis de öyle.
21 Aralık 1963’te başlayıp gelişen olaylarla, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasal kimliğini kaybettiğini bilmezlikten gelirler.
Son zamanlarda daha sık söylenir olsa da, 21 Aralık 1963’te Makarios önderliğinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne DARBE yapıldığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal edildiğini, sanırım ilk seslendirenim ya da ilk seslendirenlerden biriyim.
***
Bunu içe dönük değil, dışa dönük de hatta Rum siyasi liderle yaptığım görüşmelerde de seslendirdim.
… Ve şu soruyu da sordum…
Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına göre meşru olsa da, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve pek çok uluslararası kuruluşa bağımsız bir devlet olarak üye olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık marşı olarak, Yunan Ulusal Marşı’nı kullanması normal mi?