Kıbrıs

10-16 Mayıs Engelliler Haftası çerçevesinde K.T. Engelliler Federasyonu Demirhan’daki Engelsiz Yaşam Evinde basın toplantısı düzenledi

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu 10-16 Mayıs Engelliler haftası çerçevesinde her yıl düzenledikleri basın toplantısı ile engellilerin sorunlarına bir kez daha dikkat çekti.
Demirhan’daki Engelsiz Yaşam Evi’nin 10 yıldır bitirilemeyen binası önünde yapılan basın toplantısında önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra, binanın kapılarına bir siyah, bir de normal çelenk bırakıldı.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk yaptığı açıklamada, engelsiz yaşam evi binasının yapımına 2014 yılında başladığını ama 10 yıldır tamamlanamadığını vurguladı.
“Koyduğumuz siyah çelenk bize köstek olan ve bizi yönetemeyenler için bırakıldı. Normal çelenk ise bize destek olanlar ve başta Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği olmak üzere Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı için konuldu” diyen Yücetürk, engelliler yasasının tüzüklerinin de halen yapılamadığını söyledi.

Engellilerin, eğitim alanında da bir çok sorun yaşadığına dikkat çeken Yücetürk, engelli konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu ama, maalesef o ilgi ve desteği ne istihdamda ne de eğitimde göremediklerini kaydetti.

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı da, engelliler konusunda yıllardır hiçbir ilerleme kaydedilmediğine değinerek, Engelli Yaşam Evi binasının atıl durumda bırakıldığını söyledi.

Arı, Bu projeyi kendilerinin başlattığını ancak şuan hiçbir konuda bilgilendirilmediklerini de kaydetti.
Arı, “Bizim amacımız bu proje ile engellilere bir yuva kurmaktı ancak şuan bunun olmayacağını öğrendik bunu asla kabul edemeyiz” dedi.

Umut Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem de, 10 yıldır atıl durumda olan Engelsiz Yaşam Evi binası için 120 gün içinde bitirilerek açılacağı sözü verildiğini anımsattı.
Özerdem, ancak, önemli olanın açılması değil amacına tam olarak hizmet etmesi olduğunun altını çizdi.

Özerdem, yetkilere engellilerin önündeki engelleri aşma çağrısı da yaptı.

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise, engellilerin sorunlarının ve ihtiyaçlarının sadece bir hafta da değil, 365 gün dikkate alınması gerektiğini anlattı.

Çaluda, “Yetkililer bir binayı bile tamamlayamamışken başka sorunlarımıza nasıl çözüm bulunacak merak ediyorum” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu