Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Egemenliğimizden ve eşit uluslararası statüden vazgeçmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BRT’ye konuk oldu.

Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguin’in temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı.

Tatar, kendilerinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü ile iki devletin işbirliğinde bir anlaşma dile getirdiklerini, 6 aylığına görevlendirilen kişisel temsilcinin de ortak zemin olup olmadığını görmek adına temaslar yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

Yapıcı bir şekilde ve işi nasıl daha ileriye götürebiliriz diye Holguin’e KKTC’yi tanıyın şartı koşmadıklarını, ancak direkt ticaret, direkt uçuş ve direkt temas taleplerini ilettiklerini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortağıyken silah zoruyla dışarıya atıldığını hatırlattı.

Tatar, dışa atılan Kıbrıs Türkü’nün özden gelen haklarıyla bir Cumhuriyet kurduğunu, ancak hala ambargo ve izolasyonların sürdüğünü dile getirerek, direkt ticaret, direkt uçuş ve direkt münasebet haklarının verilmesi halinde süreci daha ileriye
taşıyabileceğimizi söylediğini, Holguin’in de bunu olumlu bulduğunu belirtti.

Tatar, Güney’in arkasında AB varken bizim arkamızda da Türkiye olduğunu, kalıcı bir anlaşma için TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi Kıbrıs’ın gerçeklerine bakmak gerektiğini anımsattıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, yeni bir müzakere sürecinin ortak zemin varsa başlayabileceğini, bunların olmadığını gördüğü için çerçeve dışına çıkmış olduğunu, görev ve yetkilerinin dışındaki bu hareketin hiç hoş olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguin’in raporunda gerçekleri yazmasını beklediğinin altını da çizdi.

Tatar, 3 buçuk yıl önce ortaya konulan siyasetin çiğnenmesinin söz konusu olamayacağına işaret ederek, “Ben bile bile oraya gitmem. Egemen eşitliğimiz, eşit uluslararası statümüz teyit edilirse o zaman gideriz” dedi.

Holguin’in temaslarıyla ilgili rahatsızlıklarımı gereken yerlere ilettiğini, başarılı bir kişi olmasına rağmen yetkilendirmesini aşan temaslarından rahatsız olduklarını yineleyen Tatar, KKTC’nin ortaya koyduğu ve Türkiye’nin desteklediği siyasi değişikliğe karşı alınan tavrın hoş olmadığını belirtti.

Tatar, “Bizim sonumuzu getirecek bir siyasete karşı durmak ve sorumluluklarımızı korumak, varlığımızın teminatı egemenliğimiz ve devletimizdir. Buradaki farklı menfaatler ve meseleler ve çevredeki gelişmelere karşı Kıbrıs halkının mutluluğu önemlidir. İş artık başka yerlere geldi ve eski defterleri açmaya hiç gerek yoktur. Egemenliğimizden ve eşit uluslararası statüden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu