Kıbrıs

Kıbrıslı Türklere yönelik önlemler Rum Bakanlar Kurulu’nda ele alındı,

GKRY Hükümeti KKTC’yi dolaylı olarak tanımadan, Kıbrıslı Türklere dulluk maaşı bağlamak için bir çıkış yolu arıyor.

Rum Hukuk dairesinin yönlendirmesi altında, yeminli ifade içeren başvurular incelenmektedir.

Söz konusu kararların uygulanmasında ortaya çıkan pratik ve siyasi meseleler Rum Bakanlar Kurulunda ve Rum Çalışma Danışma Konseyi toplantısında ele alındı.

Kıbrıslı Türkler için açıklanan önlemlerin çoğu ya uygulanmaktadır ya da uygulanma sürecindedir.

Bununla birlikte, Rum tarafında çalışan ve gerekli primleri ödeyen Kıbrıslı Türklerin eşlerine dulluk maaşı bağlanması sorun teşkil etmektedir.

Bunun nedeni, 1974’ten sonra gerçekleşen evliliklerin KKTC tarafından verilen ve yasadışı olan ve kabul edilemeyen belgelerle gerçekleştirilmiş olmasıdır.

GKRY Çalışma Bakanı Yannis Panayotu yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türk eşler tarafından yapılan başvuruların artık Rum Hukuk Servisi’nin rehberliğinde, Rum Sosyal Güvenlik Servisi tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Yannis Panayotu, yeminli ifadenin ve bireysel mülakatın da dikkate alındığını kaydetti.

Hali hazırda çalışmakta ve sigorta primi ödemekte olan evli Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak, ileride kullanılmak üzere, eşlerin ortak bir beyanname sunması imkânı sağlanacaktır.

Rum Çalışma Danışma Kurulu’nda, Kıbrıslı Türklerin insan kaynakları geliştirme programlarına katılımına ilişkin önlem de gündeme geldi ve GKRY Çalışma Bakanı Türkçe mesleki eğitim programları planladıklarını belirtti.

Rum Bakanlar Kurulu toplantısında, Ay Demet (Metehan) barikatının genişletilmesi konusunda Kıbrıs Türk tarafınca dile getirilen anlaşmazlıklar ve Müslüman anıtlarına erişimin kolaylaştırılması gibi önlemlerle ilgili başka konular da gündeme geldi.

GKRY Çalışma Bakanı, 2022 yılı rakamlarına atıfta bulunarak, emekli maaşı alan 1.560, dul maaşı alan 1.382, malullük maaşı alan 7 ve engelli maaşı alan 8 Kıbrıslı Türk olduğunu söyledi.

GKRY Çalışma Bakanı “Sosyal Sigorta Fonu’ndan bu yardımları almak, gerekli sigorta primlerinin ödendiği anlamına gelir, çünkü mevzuat hükümleri ister Kıbrıslı Rum ister Kıbrıslı Türk, ister sosyal hizmet çalışanı, isterse de üçüncü ülke vatandaşı olsun tüm çalışanlar için geçerlidir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu