Dünya

Malmö'de on binlerce kişi İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını protesto etti


Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Büyük Meydan’da (Stor Torget) toplanan yaklaşık 30 bin kişi, İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarılmasını istedi.


“Gazze’de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun” ve “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartların yanı sıra Gazze’de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıyan göstericiler, “Özgür Filistin”, “İşgale son” ve “Katil İsrail” şeklinde sloganlar attı.


Burada yapılan konuşmada, 200 güne yakındır İsrail’in çocuk, bebek, yaşlı, kadın demeden Filistinlilerin üzerine bomba yağdırdığına dikkati çekilerek, soykırımcı İsrail’in Eurovision’a davet edilmesi de iki yüzlülük olarak nitelendirildi.


Eurovision’un finalinin düzenlendiği Malmö Arena’nın önünde toplanan ve aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de olduğu bir grup Filistin destekçisi, İsrail’in yarışmaya katılımını protesto etti.


Protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Arbede esnasında polis, 10 kişiyi gözaltına alırken, birçok kişiyi de olay yerinden uzaklaştırdı.


Polisin gözaltına alma girişiminde bulunduğu Thunberg, gözaltına alınmayı reddederek 10 kişiyle birlikte oturma eylemine başladı.


Polis, Thunberg’in bulunduğu grubun etrafını sardı.


Olay yerinin çevresinde toplanan yaklaşık 300 Filistin destekçisi polisi protesto etmeye başladı.


Norveç’in temsilcisi, finalde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildi


Eurovision Şarkı Yarışması’nın 2023 Norveç temsilcisi Alessandra, Instagram hesabından paylaştığı videoda Eurovision’un geldiği noktayı eleştirdi.


Bu akşam yapılacak finalde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildiğini duyuran Norveçli şarkıcı, “Eurovision’un sloganı olan ‘United by Music’ (Müzikle Birleş) benim de müzik yapma sebebim insanları birleştirmek, bir araya getirmek. Ama şu anda bu sözlerin içi boşaltıldı” şeklinde konuştu.


Alessandra, “Bir soykırım yaşanıyor. Hepinizden gözlerinizi açmanızı istiyorum. Kalbinizi açın. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün. Gerçek tam önünüzde. Özgür Filistin” sözlerini kullandı.


Alessandra, geçen yıl düzenlenen yarışmada Norveç’i “Queens of Kings” isimli şarkıyla temsil etmiş ve 5’inci olmuştu.


Hollanda katılımcısı finale saatler kala diskalifiye edildi


Yarışmanın finaline saatler kala Avrupa Yayın Birliği (EBU) Hollanda temsilcisi Joost Klein’ın yarışmadan diskalifiye edildiğini duyurmuştu.


Eurovision organizatörlerince yapılan açıklamada, Klein’ın, bir ekip üyesine yönelik davranışının “yarışma kurallarının ihlali” olarak değerlendirildiği belirtilmişti.


Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino’yu Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil eden sanatçılar, “Gazze’de acil ve sürdürülebilir ateşkes” çağrısı yapmıştı.


Belçika televizyonu yayın sırasında İsrail’i protesto etti


Yerel basında yer alan haberlere göre, Flamanca yayın yapan VRT, İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision’un finalinin başlangıcında yayını keserek İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etti.


Kanalın yayımladığı mesajda “Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes” sözleri yer aldı.


Eylemi organize eden ACOD-VRT ve Acod Culture işçi sendikalarınca yapılan açıklamada, İsrail’in yarışmaya katılmasına izin verilmesiyle “Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) kendi değerlerine saygı göstermekte büyük güçlük çektiğinin gözler önüne serildiği” eleştirisi yapıldı.


Açıklamada yarışmanın en büyük sponsorunun İsrailli bir şirket olduğuna işaret edilerek, “Bu ‘apolitik yarışmanın’ İsrailli bir şirket tarafından finanse ediliyor olması, tıpkı İsrail’in katılımı gibi, EBU’nun açık bir siyasi ifadesidir” ifadeleri kullanıldı.


İsrail’in “soykırım işlediğinin” vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:


“İsrail ciddi insan hakları ihlallerinde bulunmakta, uluslararası hukuku hiçe saymakta ve Ekim 2023’ten bu yana 13 bini çocuk olmak üzere 35 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır.”


Aynı eylem, İsrail’in yarıştığı ikinci yarı final sırasında da yapılmıştı.


Belçikalı iki bakan, daha önce İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırıları sürdükçe Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaması gerektiğini düşündüklerini bildirmişti.


İsrail’in katılımı nedeniyle protesto ve eleştirilerin odağındaki yarışmanın düzenlendiği Malmö kenti, Filistin’e destek gösterilerine sahne oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu