Dünya

Granada Üniversitesi İsrailli eğitim kurumlarıyla ilişkilerini askıya aldı


İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesinde faaliyet gösteren Granada Üniversitesi’nden (UGR) yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’deki saldırıları sona erene kadar İsrailli eğitim kurumlarıyla her türlü iş birliğinin askıya alındığı duyuruldu.


Açıklamada, barışa, insan haklarının korunmasına ve halklar arasındaki iş birliğine olan “kesin kararlılığını” yineleyen Granada Üniversitesi, aldığı kararın, üniversitenin “tüzüğü ve etik kurallarında öngörülen demokrasi, eşitlik, sosyal adalet, barış ve katılımın desteklenmesine ilişkin faaliyet ve projelere üniversite topluluğunun katılımını teşvik etme kararlılığını güçlendirdiğini” belirtti.


Verilen detaylarda özellikle öğrencilerin, öğretim ve araştırma personelinin, teknik, yönetim, idare ve hizmet personelinin İsrail üniversitelerine gelen ve giden hareketliliğinin, özellikle ikili Erasmus hareketlilik anlaşmalarının, AB tarafından teşvik edilen İsrail menşeli bilimsel ve teknik iş birliklerinin askıya alındığı kaydedildi.


Açıklamada ayrıca İsrail’deki Bal-Illan Üniversitesi ve Tel-Aviv Üniversitesi ile imzalanan öğretim ve yaz kursu anlaşmalarının feshedildiği, yeni anlaşmalar ve akademik iş birliği projeleri yapılmayacağı bildirildi.


Bunların dışında, Granada Üniversitesi Yönetim Konseyi, “Filistinli üniversitelerle ilişkilerin yoğunlaştırılması ve Filistinli öğrencilere, araştırmacılara, profesörlere ve milliyetleri ne olursa olsun katliama karşı çıktıkları için misillemeye maruz kalanlara yardım etmek ve onları ağırlamak için sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapma” kararını onayladı.


Öte yandan, 29 Nisan’da Valencia Üniversitesi’nde başlayan ve daha sonra İspanya genelinde çok sayıda üniversiteye yayılan İsrail’e tepki, Filistin’e destek eylemleri devam ediyor.


Çok sayıda öğrenci, üniversitelerinin kampüslerinde kurdukları ve Filistin bayrakları açtıkları çadırlarda sabahlarken, gün içinde de “İsrail’e boykot”, “siyonistler üniversitelerden dışarı” sloganlarıyla gösteriler düzenliyor.


İsrail’in Gazze’deki katliamı


Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 4 katliam gerçekleştirdiğini, bu saldırılarda 31 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini, 56 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı.


İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 35 bin 303’e, yaralı sayısının 79 bin 261’e yükseldiği kaydedildi.


Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


ABD üniversitelerinde Filistin’e destek gösterileri


Columbia Üniversitesi’nde Filistin destekçisi öğrenciler, nisanın ortasında okulun, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.


Rektörlük, 18 Nisan’da New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis, 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.


Columbia Üniversitesi’ndeki gösteriler, 7 Ekim’den sonra ABD’deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan “ifade özgürlüğü” engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken yaklaşık 2 bin 900 kişinin gözaltına alınmasına tepki olarak öğrenci protestoları, ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu